Pek çok faydası ile öne çıkan ve özellikle son dönemlerde hızla popülerleşen akdeniz tipi beslenme, sebze, meyve ve kepekli tahılların tüketildiği bir beslenme türüdür. Bu beslenme çeşidinin uygulanma şekli hakkında kesin kurallar olmasa da günlük beslenmesini akdeniz tipine uygun hale getiren kişilerin genellikle taze gıdaları tercih ettiği söylenebilir.
Halk arasında yaygın bilinen ismi ile akdeniz diyeti, adını Akdeniz havzasının çevresinde gelişen eski medeniyetlerin yemek kültürlerinden alır. Akdeniz diyetinde yağ alım kaynağı olan zeytinyağı düzenli olarak tüketilirken diğer besin kaynakları olarak bitkisel kaynaklı gıdalar, meyveler, sebzeler, baklagiller, tahıllar ve yağlı tohumlar tercih edilir. Kırmızı et ve diğer et çeşitlerinin tüketimi sınırlandırılarak dengede tutulurken balık, süt ve deniz ürünleri orta düzeyde tüketilebilir.
Akdeniz Tipi Beslenmenin Faydaları
Akdeniz tipi beslenmenin faydaları arasında pek çok faktör sıralamak mümkündür. Bunlardan başlıcaları ise şunlardır:
- Bağışıklık sistemini destekleyerek kansere karşı koruyucu etki sağlar.
- Sağlıklı şekilde kilo vermek isteyenler için ideal bir beslenme türüdür.
- İçerdiği yüksek posa oranı sayesinde sindirim sistemini düzenleyerek kabızlığı önlemeye yardımcı olur.
- Zeytinyağı, balık ve deniz ürünleri tüketildiğinden kalp ve damar sağlığına olumlu etki eder.
- Stresten kurtulmayı sağlayarak depresyona karşı koruyucu etki gösterir.
- İşlenmiş şeker ve gıda oranı çok az olduğundan özellikle tip 2 diyabet hastaları için uygun bir diyet türüdür.
- Tekli doymamış yağ asitleri açısından zengin bir içeriğe sahip olduğundan Alzheimer ve inflamatuar hastalıkların önlemesinde rol alarak uzun yaşamaya katkı sağlar.
Akdeniz Tipi Beslenmede Tüketilmemesi Gereken Besinler
Akdeniz diyeti listesi kadar diyette tüketilmemesi gereken besinler de merak konusudur. Akdeniz tipi beslenme düzenine geçmek isteyenlerin aşağıdaki besinleri sınırlı şekilde tüketmesi oldukça önemlidir:
- Kırmızı et
- Mısır gevreği
- Hamur işleri
- Beyaz ekmek, makarna ve pirinç gibi yiyecekler
- Kuyruk yağı, iç yağ, margarin ve tereyağı gibi katı yağlar
- İçeriğinde şeker bulunan yiyecek ve içecekler
- Kavrulmuş ve kızartılmış yiyecekler
- İçerisinde katkı maddesi bulunan hazır paketli gıdalar
- İşlenmiş et ve diğer işlenmiş ürünler
- Yağ oranı yüksek olan süt, krema ve peynir çeşitleri
Bunların yanı sıra haftada 1 ya da 2 kez kümes hayvanlarının tüketilmesi ve peynir, süt, yoğurt gibi hayvansal kaynaklı diğer proteinlerin küçük miktarlarda yenmesi, akdeniz tipi beslenmede oldukça önemlidir. Balık ve deniz ürünlerinin haftada en az 2 defa, kırmızı etin ise ayda birkaç kez ile sınırlandırılarak tüketilmesi tavsiye edilir.