Son zamanlarda sıklıkla konuşulmaya başlanan alkali beslenme, vücuda alınan PH değeri ile ilgilidir. Bu nedenle öncelikle PH’ın ne demek olduğunu açıklamakta fayda vardır. PH, 0 ile 14 arasında değer alan çözeltidir. PH, 7’nin altında olduğu takdirde çözelti yani sıvı asidik iken 7’nin üzerinde olursa alkali kabul edilmektedir. Kısaca sıvıların PH değerinin 7’nin üzerinde olması durumuna alkali denmektedir. Ayrıca karbondioksit oranının artması doğal kaynakların PH değerini olumsuz yönde etkilemektedir.
Alkali Beslenme Nedir?
Alkali beslenme vücudun PH dengesini korumaya yönelik beslenme şeklini ifade etmektedir. Bir insanın hayati fonksiyonlarının normal olabilmesi için vücut sıvıları 7.4 PH değere sahip olması gerekmektedir. Bununla birlikte insan vücudunun her bölgesinde PH seviyesi farklılık göstermektedir. Alkali beslenmenin temeli vücudun asit oranını dengede tutmaktır. Beslenmenin temelinde asitli yiyeceklerin tüketimini azaltarak vücudun alkali seviyesini yükseltecek gıdaların tüketimini arttırmak vardır.
Alkali diyet, daha çok bitki, daha az şekerli ve işlenmiş gıda tüketmek olarak da hafızalara kodlanabilir.
Alkali Beslenme Faydaları
Birçok beslenme ve diyet uzmanının görüşüne göre; alkali yiyecekler, osteoartrit ve kanser gibi hastalıklara karşı koruyucudur. Bunun yanında kilo vermek için de yardımcı olduğu görülmektedir.
Alkali besinler, kas kütlesinin korunmasına yarar sağlarken çocuklardaki metabolizma hastalıklarının önüne geçmek için faydalıdır. Menopoz sonrası için kemik sağlığına olumlu etkisi olan alkali diyeti ayrıca büyüme hormonunu da arttırmaktadır. Alkali diyet kan PH seviyesini değiştirmez ancak idrar PH seviyesi üzerinde etkisi vardır.
Kısaca toparlamak gerekirse alkali beslenmenin faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Kas kütlesini korumaya yardımcı olur.
- Kalp hastalıkları riskini azaltmada etkilidir.
- Düşük yağ ve kalori içeriğine sahip besinler tüketildiği için kilo vermede yardımcıdır.
- Asidik besinler böbrekleri olumsuz etkiler. Bu nedenle böbrek sağlığına da olumlu etkisi olduğu düşünülmektedir.
- Yeterli bilimsel kanıt bulunmamakla birlikte kansere karşı koruyucu olduğu düşünülmektedir.
- Vücuttaki iltihapların azaltılmasına etkisi olabilmektedir.
Alkali Beslenmenin Zararları Var mı?
Bu diyette besin kısıtlamaları bulunmaktadır. Bu nedenle vücudun ihtiyaç duyduğu bazı faydalı yağ asitleri, mineraller ve vitaminlerden yoksun kalmasına yol açabilmektedir. Ayrıca bazı hastalıklarda bazı besinlere duyulan ihtiyaç fazlalaşabilir. Bununla birlikte yaşa göre vücudun ihtiyaç duyabileceği vitamin ve mineraller de değişebilmektedir. Bu doğrultuda diyetin kişiye uygun olup olmadığı kişinin yaşı, hastalık öyküsü, beslenme alışkanlıkları vb. faktörlere göre değerlendirilmelidir. Bu nedenle mutlaka uzman diyetisyen eşliğinde uygulanması gereken bir diyet türüdür.
Alkali Diyette Uzak Durulması Gereken Gıdalar
Metabolizmaya giren gıdalardan metabolize edilen; protein, sülfür ve fosfat açığa çıkaran besinler asit, buna karşın kalsiyum, potasyum ve magnezyum açığa çıkaran besinler ise alkalidir. Protein ve şeker ağırlıklı beslenme, idrar asitliğini de arttırarak ürik taşların oluşumuna yol açmaktadır. Ayrıca çok fazla asitli beslenme kemik ve kaslarda da deformeye neden olmaktadır.
- Kırmızı et,
- kümes hayvanları,
- süt ve yoğurt,
- dondurma,
- yumurta,
- beyaz un,
- mercimek,
- hazır gıdalar,
- işlenmiş gıdalar,
- tam tahıllar,
- gazlı içecekler,
- şeker,
- alkol,
asitlik seviyesini yükselten gıdalardır. Dolayısıyla alkali diyette bu besinler sınırlandırılmaktadır.
Alkali Besinler Nelerdir?
Alkali etki yaratan gıdalardan sebze grubunda olanlar;
- brokoli,
- pancar,
- havuç,
- lahana,
- karnabahar,
- kereviz,
- pazı,
- salatalık,
- patlıcan,
- soğan,
- mantar,
- biber,
- turp,
- bezelye,
- yeşil fasulye,
- sarımsak,
- kabak ve domatestir.
Meyve grubunda tavsiye edilenler;
- kayısı,
- elma,
- kuru üzüm,
- kuru incir,
- muz,
- elma,
- Hindistan cevizi,
- limon,
- armut,
- ananas,
- çilektir.
Alkali diyette protein ağırlıklı beslenmekten kaçınılmalıdır. Ancak sofradan tamamen de kaldırılmamalıdır. Alınmasında fayda olabilecek protein ağırlıklı alkali besinler;
- badem,
- darı,
- soya peyniri ve
- kestanedir.
Tüm bu gıda gruplarının yanında alkali olan diğer gıdalar ise şu şekildedir; arı poleni, pekmez, maden suyu, elma sirkesidir.