Yaz aylarında beslenme nasıl olmalı? Sıcak havalarda nasıl beslenmeliyiz ve nelere dikkat etmeliyiz? Özellikle vücudun su ve mineral kaybettiği sıcak havalarda sağlığımızı korumak için dikkat etmemiz gerekenleri ve yaz mevsiminde beslenme önerilerini sizler için derledik.
Yaz Aylarında Beslenme Önerileri
- Daha çok su tüketin.
- Sindirimi kolay olan hafif yiyecekler tercih edin.
- Baharat kullanımını azaltın.
- Paketli gıdalar tüketmekten kaçının.
- Şekerli ve gazlı içecekler yerine doğal içecekler tercih edin.
- Çay – kahve tüketimine dikkat edin.
- Öğün sayısını azaltın.
Sıcak yaz mevsiminde bu 7 maddeye dikkat etmek vücudumuzu hem formda hem de sağlıklı tutmak için oldukça önemlidir.
Yaz aylarında nasıl beslenmeli?
1. Daha çok sıvı tüketin
Yaz aylarında beslenme ile ilgili en önemli kural sıvı tüketimidir. Çünkü yaz mevsimi vücudun kolayca susuz kaldığı ve temel mineralleri kaybettiği bir zamandır. Vücuttaki su içeriği azaldığında, şiddetli yorgunluğa ve bitkinliğe yol açar. Düzenli su tüketimi ideal vücut sıcaklığını dengede tutar. Bununla birlikte bol miktarda serin su içmek vücudunuzu iyi nemlendirir. Ancak buzdolabından çıkmış soğuk su, sindirim ve gaz şikayetlerine neden olur. Bu nedenle serin su içmeye özen gösterin.
Sağlıklı bir insan günde en az 8 bardak su içmelidir. Çünkü böbreklerinizin sadece kanınızı temizlemek için ihtiyacı olan su miktarı en az 8 bardaktır. Sıcaklık yükseldikçe vücut susuz kalır. Bu nedenle terleme, daha fazla soluk alıp verme, sindirim ve dışkı ile atılan su için sıcak havalarda günlük 8 bardaktan fazla suya ihtiyacımız vardır.
2. Sindirimi kolay olan hafif yiyecekler tercih edin
Vücut ısısını artıran yüksek kalorili ve zor sindirilen besinlerden kaçınılmalıdır. Yüksek su içeriğine sahip yiyecekler hem daha kolay sindirilir hem de vücudunuzu ferahlatır. Yumurta, kırmızı et, tavuk, kurubaklagiller sindirimi uzun sürdüğü için, vücut ısısının artmasına neden olur ve ölçülü olarak tüketilmelidir. Yumurta haşlama olarak veya salatalarda, et ürünleri ızgara veya sebze yemeklerinin içerisinde az miktarda tüketilebilir. Yaz mevsiminde zengin sebze çeşitlerinden daha çok faydalanılmalıdır. Kış sebzeleri patates, turp, havuç daha çok nişasta içerir. Bu nedenle sindirimi zor besinlerdir.
3. Baharat kullanımını azaltın
Yaz aylarında baharatlı ve tuzlu yiyecekler tüketmek sağlığınıza zarar verir. Baharatlı besinlerde yine vücudumuzda ısı üretimine neden olur. Kışın ısınmak için özellikle içeceklerde tükettiğimiz tarçın, zencefil, zerdeçal gibi baharatlardan uzak durmakta fayda var. Yine yemeklere eklediğimiz, pul biber, karabiber, kekik vücut ısısını artırarak rahatsız edebilir. Yemeklerde pul biber ve karabiber yerine taze yeşil biber kullanmak daha iyidir.
Fazla tuz tüketimi ise kan dengesini bozarak vücudumuzun daha fazla suya ihtiyaç duymasına neden olur. Turşu gibi yemek yanında tüketilen garnitürler de çok nadir ve az miktarda tüketilebilir. Salata veya yoğurt gibi su içeriği yüksek besinlerin içerisine 1-2 adet eklenebilir.
4. Paketli gıdalar tüketmeyin
Abur cuburdan kesinlikle kaçınılmalıdır. Yağlı atıştırmalıklar, cipsler, krakerler, kremalar, soslar, hazır dondurmalar, donmuş hamur ürünleri, donmuş patates gibi içerisinde trans yağ bulunan besinler hem sindirimi zordur hem de vücut su ihtiyacını artırır. Ayrıca bu tür besinler düzenli tüketildiğinde bağımlılık yapabilmektedir.
5. Yaz içecekleri
Şekerli ve gazlı içecekler yerine, sade maden suyu, meyve aromalı su, evde hazırlanan meyve suları gibi doğal içecekler tüketebilirsiniz. Meyvelerin suyunu çıkarmak yerine yemek daha iyidir. Meyve suları çıkarıldığında içindeki doğal lifler kaybolur. Ayrıca bioflavonoidler de azalır. 1 bardak su ve 1 orta boy olgun şeftaliyi blender yapıp püreli şekilde posasını kaybetmeden içebilirsiniz.
6. Çay – kahve tüketimine dikkat!
Kahve ve çay alımını sınırlandırmaya çalışın. Kahvede bulunan kafein daha fazla idrar atılmasına ve dolayısıyla su kaybına neden olur. Kahve ve çay gibi içecekler vücuttaki su içeriğini azalttığı için daha az tüketmeye özen gösterin.
7. Öğün sayısını azaltın!
Vücudunuz soğuk havada, aynı bir fırın gibi, vücut ısısını dengede tutmaya çalışır. Dışarısı -10 veya + 35 derece bile olsa vücut sıcaklığı sabit aralıktadır. Vücut kışın sürekli ısı üretir, enerji harcar. Bu nedenle de daha çok acıkırız ve daha sık aralıklarla besin tüketmek veya ısınmak için sıcak içecekler içmek isteriz. Yazın hava sıcak olduğundan böyle bir durum gerçekleşmez. Çünkü daha az enerji harcarız ve iştah daha azdır. Dolayısıyla, 3 ana 3 ara öğün tüketmenize gerek yoktur. Eğer oturarak çalışıyorsanız ve düzenli öğün yapmanızı gerektirecek kronik bir rahatsızlığınız yoksa 6 öğün tüketmeniz gereksiz olacaktır. Böyle durumlarda mümkünse öğle öğününü çok azaltın veya ara öğün gibi yapın. Akşam öğününü de mümkün olduğu kadar yukarda bahsedilen kolay sindirilebilen besinlerden tercih edin.
Yaz aylarında vücudu ferahlatan besinler!
- Su, salatalık, acur, kelek
- Ayran, kefir, yoğurt, süt, cacık, soğuk çorbalar
- Salata ve/veya zeytinyağlı sebzeler
- Kavun, karpuz, çilek, yeşil erik
- Sütle veya yoğurtla yapılmış soğuk yulaf lapası
- Sebze Suyu ile yapılmış detoks içecekleri
- Nane, dereotu, reyhan, kuzu kulağı gibi mevsim yeşillikleri
- Hindistan cevizi suyu – sütü