Çocuklarda beta enfeksiyonu solunum yolu ile bulaşan ve çok hızlı bir şekilde yayılan bir enfeksiyondur. Boğazda enfeksiyona sebep olmaktadır. Damlacık yolu ile bulaşmaktadır.
Beta enfeksiyonu özellikle okul öncesi dönemden ergenlik dönemine kadar görülen bakteri kaynaklı bir enfeksiyon olarak bilinmektedir. Enfeksiyona “Streptococcus pyogenes” adı verilen bakteri sebep olmaktadır. Tedavi edilmediğinde çocuklarda eklem ve kalp romatizmasına sebep olabilmektedir. Bu nedenle çocuklar üzerinde ciddi etkisi olan beta enfeksiyonunun erken teşhis edilmesi çok önemlidir.
Çocuklarda Beta Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
Çocuklarda beta enfeksiyonu belirtileri şunlardır:
Sık görülen belirtiler:
- Yüksek ateş
- Boğazda ağrı ve yutma güçlüğü
- Boğazda şişlik
- Baş ağrısı
- Halsizlik, yorgunluk
Diğer eşlik eden belirtiler:
- Kulak ağrısı
- Ağız kokusu
- Kusma
- Mide bulantısı
- Eklem ağrıları
- Dil üzerinde beyaz lekelerin oluşması
- Mide bulantısı
- Cilt üzerinde döküntüler
Beta Enfeksiyonu Tanı ve Tedavisi
Genellikle 3 ile 5 yaş arası çocuklarda görülen bu enfeksiyon en çok kreşe giden çocuklar arasında hızlı bir şekilde yayılmaktadır. Çocuklarda özellikle boğaz ağrısı, karın ağrısı ve yüksek ateş ile başlamaktadır. Tanı konulabilmesi için kesinlikle boğaz kültürüne ve hızlı teste ihtiyaç duyulmaktadır.
Boğazda oluşan her ağrı beta enfeksiyonu değildir. Beta enfeksiyonunun var olup olmadığını anlamak için boğaz kültürü yapılır. Testin sonucunda beta enfeksiyonu teşhis edilirse uygun dozda penisilin türevi antibiyotik reçete edilir. Antibiyotik tedavisine başlandıktan 24 saat sonra bulaşıcılık da ortadan kalkmaktadır. Ancak tetkik yapılmadan, reçete edilmeden ve hekime danışılmadan antibiyotik asla kullanılmamalıdır.
Bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi, mineral ve vitamin yönünden zengin beslenme de tedavinin önemli bir parçasıdır. B6, A, E, C vitaminleri ve çinko, selenyum mineralleri bakımından zengin olan gıdalar beslenmeye eklenmelidir.
Beta Enfeksiyonundan Korunmak için Neler Yapılmalı?
Enfeksiyonlardan korunmanın en önemli kuralı hijyene dikkat etmektir. Özellikle el hijyeni enfeksiyonlardan korunmada çok önemlidir. Bunların yanı sıra hasta olduğu bilinen, öksürük, ateş gibi bulguları olan kişilerden uzak durulması gerekir. Kapalı ve kalabalık ortamlarda hastalığın yayılma ihtimali daha yüksektir. Bu tür yerlerde hijyene ve sosyal mesafe kurallarına daha da fazla dikkat edilmeli, eller sık sık yıkanmalıdır.
Beslenme ve uyku düzenine dikkat etmek de bağışıklığı güçlendirmede ve vücudun direncini arttırmada oldukça önemlidir.