Genellikle 6 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklarda görülen krup hastalığı, bir üst solunum yolu enfeksiyonu çeşididir. Üst solunum yolunda tahrişe yol açarak şişlik ve kabarıklığa neden olan krup yüzünden çocuklar, solunum yolları daraldığı için nefes almakta zorlanırlar. Hastalığı yaşayan çocukların nefes alışı tiz ve yüksek sesli hale gelir. Hatta öksürürken köpek havlamasını anımsatan sesler de çıkabilir. Sesleri daha boğuk ve kısık hale gelen çocukların özellikle ağladıklarında bu rahatsızlıkları daha belirgin hale gelir.

Krup Hastalığı Neden Olur?

Bulaşıcı özelliğe sahip olan krup enfeksiyonu, özellikle sonbahar ve kış aylarında normalden daha sık şekilde görülür. İlk günlerde bulaşma riski daha yüksek olan krup nedenleri arasında parainfluenza virüsü ilk sırada gelir. Hastalığa yol açan bu virüs, üst solunum yoluna bulaşarak enfeksiyona sebebiyet verir. Çoğunlukla bebeklerde ve çocuklarda görülen hastalığı erkek çocukların kapma riski, kız çocuklara nazaran daha fazladır.

Krup Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Krup hastalığı belirtileri ilk olarak normal bir soğuk algınlığı olarak başlayabilir. Ancak kısa bir süre sonra hastalığa sahip olan çocukta havlamayı anımsatan bir öksürük oluşabilir. Nefes alıp verirken hırlama ile karışık tiz bir ses çıkarken hastalığın öncesinde hafif bir burun akıntısı ve ateş görülebilir. Her ne kadar soğuk algınlığı gibi başlasa da zamanla krup hastalığına özel bazı belirtiler ortaya çıkar.

Krup belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Burun akıntısı
  • Yüksek ateş
  • Yutkunmada zorlanmak
  • Şiddetli ve sesli öksürme
  • Hızlı ve sesli nefes alma
  • Halsizlik, bitkinlik
  • Salya akıntıları
  • Cildin soluk ya da gri bir renk alması ve
  • Hırıltılı ve boğuk bir ses

Bu gibi belirtiler gözlemlendiğinde çocuğun doktoru ile iletişime geçilmeli, nefes almada zorluk fark edilirse vakit kaybetmeden acil servise başvurulmalıdır. Kimi zaman öncesinde semptom göstermeden başlasa da krup belirtileri genellikle enfeksiyonun kapılmasından 2-3 gün sonra ortaya çıkmaya başlar.

Çoğunlukla geceleri daha fazla ağırlaşan belirtiler, tedaviye başlanmadığı takdirde birkaç hafta boyunca devam edebilir. Bu yüzden şiddetli seyreden semptomların varlığında bir an önce doktora muayene olmak gerekir.

Krup Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Çocuklarda krup hastalığı genellikle park, çocuk yuvası ve okul gibi kalabalık ortamlarda bulaşır. Hasta olan çocuğun ortamda öksürmesi ya da hapşırması ile damlacıklar havaya saçılır. Bunun sonucunda hastalık diğer çocuklara bulaşır. Bir diğer bulaş yolu ise temastır. Virüs partiküllerinin oyuncak ve benzeri yüzeylerde hayatta kalabilmesi, bunlara dokunan diğer çocuklara hastalık bulaşmasını kaçınılmaz hale getirir.

Çocuğunuzu krup hastalığından korumak için hijyene dikkat etmeniz çok önemlidir. Bunun için dışarıdan eve geldiğinizde mutlaka ellerinizi yıkamanız, çocuğunuzun oyuncaklarını dezenfekte etmeniz gerekir. Ayrıca çocuğunuza, öksürürken dirseklerinin içi ile ağzını kapatmasını öğretmeniz ve soğuk algınlığı belirtileri gördüğünüzde çocuğunuzu park gibi ortak oyun alanlarına götürmemeniz oldukça önemlidir.

Krup Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Krup hastalığı tedavisi, semptomların hafif geçtiği durumlarda gerekli olmaz. Hafif seyreden krup belirtileri 3 ya da 4 gün sonra kendiliğinden iyileşecektir. Bu süreçte tek yapılması gereken çocuğu rahatlatmak ve sakinleştirmek için çabalamaktır. Çünkü belirtiler ne kadar hafif olsa da bazı çocuklar hastalık durumunda panik yapabilmektedirler.

Hastalığın belirtileri 4 gün boyunca devam ediyor ve giderek şiddetleniyorsa, doktor yardımına başvurmak oldukça önemlidir. Hastalığa ait semptomların çocuğun nefes yolunu zorlaması ile birlikte belirtilerin şiddeti artabilir. Bu gibi durumlarda ateş yükselmesi ve panik halinin artması gibi sorunlar da yaşanırsa doktor onayı olmak şartı ile ateş düşürücü ilaçlara başvurabilir. Ancak herhangi bir ilaç kullanmadan önce mutlaka doktora başvurulması gerektiği unutulmamalıdır.

Mart 16, 2023