Diyabet hastası olmak, seyahate engel bir durum değildir. Ancak yemek düzeyindeki değişiklikler, fiziki aktivite artışı ya da medikal tedavide rutin uygulamaların dışına çıkmak, diyabet hastaları için olumsuz durumları beraberinde getirebiliyor. Tatil sürecinde doktorunuzun önerdiği ilaç ve insülin tedavilerini uygulamanız, diyete devam etmeniz gerekiyor.
Öncelikle diyabet hastaları bu aylarda bol miktarda su içmeleri, ağır ve şeker ihtiva eden yiyeceklerden ekseriyetle kaçınmaları ve ayak bakımlarına dikkat etmeleri gerekir. (denizde çıplak ayakla dolaşırken batmalar sonrasında infeksiyon sık görülür.)
Güneş altında uzun süre yatmamaları, ilaçlarını tatil nedeniyle aksatmamaları ve insülin kullanan kişilerin, insülin kalemlerini uzun süre dışarıda bırakmamaları onlara önerimiz olacaktır.
Diyabet vücutta tüm organları etkileyen ve ömür boyu süren kronik hastalıklara zemin hazırlıyor. Diyabet hastalığının kontrol altına alınması diyabet hastalarının kaliteli bir yaşam sürmelerine olanak sağlıyor.
Diyabet Hastaları Yaz Aylarında Nelere Dikkat Etmeli?
- Yağlı yiyecekler yemekten kaçının ve diyetinize tatilde de devam etmeye özen gösterin.
- Su tüketimine ekstra özen gösterin. Serinlemek için meyve suyu gibi şeker oranı yüksek içecekler yerine su içmeyi tercih edin.
- Meyve seçimine dikkat edin. Karpuz, kavun, üzüm, incir gibi yaz meyveleri yüksek glisemik endekse sahiptir. Bu nedenle bu meyveleri küçük porsiyonlar halinde tüketmelisiniz. Meyvelerin üstüne tarçın dökmek kan şekerini dengeleyici olması nedeniyle faydalı olacaktır.
- Güneşten korunmaya dikkat edin.
- Ayaklarınızı sıklıkla nemlendirin ve ayak bakımına özen gösterin. Parmak arası terlik giymemenizi öneririz.
- Egzersiz yapın. Ancak güneş altında ve çok sıcakta spor yapmayın. Sabah saatlerinde ya da akşam saatlerinde, güneşin etkisinin daha az olduğu zamanlarda yürüyüş yapabilirsiniz.
- İlaçlarınızı serin ortamda saklayın.