Yaz döneminde havuz enfeksiyonları hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik:
Tatil döneminde insanların ortak kullanım alanı olan havuzlar bazı enfeksiyon hastalıklarına davetiye çıkarıyor. Havuz keyfinin çileye dönüşmemesi için önlemler alınması gerekiyor.
Umuma açık havuzlarda, havuzların yeterince dezenfekte olup olmadığı sıkı bir şekilde denetlenmelidir. Ne kadar sıkılıkla denetim ve dezenfekte yapılırsa yapılsın çok yoğun bir şekilde havuzlara girilmesi hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Açık havuzlardan çok denizleri tercih etmek daha sağlıklı olacaktır.
Havuz enfeksiyonları nelere yol açıyor?
Denizden ve havuzdan çıktıktan sonra mayoların değiştirilmemesi, başta enfeksiyon hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa zemin hazırlamaktadır. İdrar yolu enfeksiyonları (İYE) üriner sistem dediğimiz idrar yollarında enfeksiyon oluşma durumudur. Bu duruma özellikle kadınlarda daha sık rastlanmaktadır.
Yaz döneminde ıslak mayoyla dolaşmak, genital bölgede mantar oluşumuna neden olmaktadır. Bu nedenle havuzdan çıkar çıkmaz ıslak mayonun değiştirilmesi mantar oluşumunu engellemektedir. Havuz enfeksiyonlarının içerisinde en sık rastlanan şikayet, “havuz sistiti” dir. Havuzdan bulaşan hastalıkların çoğunun klorlama yoluyla önlenebileceği, ancak klorun bazı mikropları anında öldürmediği, klorlu havuzlarda bile enfeksiyon riskinin devam ettiği bir gerçektir.
Havuza duş alarak girilmesi, hijyenik önlemlerin alınması, havuzun düzenli olarak temizlenmesi büyük önem arz etmektedir.
Havuz Enfeksiyonlarından Korunmak için Öneriler
- Mümkün olduğunca denize girmeyi tercih edin.
- Islak mayoyla uzun süre kalmayın, mümkünse mayonuzu değiştirin.
- Mayolarınızı değiştirme imkanınız yoksa çabuk kuruyan mayolar tercih edin.
- Havuza girmeden önce ve havuzdan çıkar çıkmaz duş alın.
- Gireceğiniz havuzun düzenli temizlendiğinden ve uygun klorlama yapıldığından emin olun.
- Mümkün olduğunca havuza erken saatlerde girmeye çalışın. Kalabalık havuzlarda geç saatlere kadar su içerisindeki mikrop miktarı artmaktadır.