Lenfödemde lenf drenajında yetersizlik olup proteinden zengin intertisyel sıvı cilt ve cilt altı dokularda birikmektedir. Bu birikim sonucunda lenf akım bozukluğu olan bölgelerde şişme oluşur. Şişme başlangıçta sadece ayak sırtında veya el sırtında belirgin iken gün geçtikçe bacağa veya kola doğru artabilir. Çok ilerlemiş lenfödem hastalarında karın veya sırt bölgesinde de şişme olabilir.
Lenfatik dolaşım doğuştan veya sonradan gelişen nedenlerle bozulabilir. Özellikle meme kanseri, prostat kanseri gibi kanser ameliyatlarından sonra lenf bezlerinin çıkarılması sonucunda lenfödem gelişebilmektedir. Kanser ameliyatları sonrasında uygulanan radyoterapi (ışın tedavisi) de hastalığın gelişiminde etken olabilir.
Lenfödemin Belirtileri Nelerdir?
Lenfödemde şişlik dışında ödemli bölgede sıkışma veya dolgunluk hissi,, ağrı, karıncalanma, ağırlaşma, kızarıklık ve renk değişikliği, hareket zorluğu, gerilme hissi ve huzursuzluk gibi şikayetler olmaktadır. Şişlik yavaş yavaş ilerlediğinde ölçüm yapılmadıkça fark edilemeyebilir.
Lenf nodlarının etkilenmesine bağlı olarak gelişebilen lenfödem hastalığı hem oluşturduğu ağrı ve rahatsızlık hissi hemde şişliğe bağlı oluşan kıyafet giyme zorluğu, bakım zorluğu, günlük aktiviteleri yapma güçlüğü gibi nedenlerle hastaların günlük yaşantılarını olumsuz etkilemektedir.
Lenfödem Tanısı Nasıl Konulur?
Tanı için en basit yöntem iki kol veya bacak arasındaki çap ölçümlerinin karşılaştırılmasıdır. Oluşumuna neden olacak bilinen bir hastalık varsa başka tetkik yapmak gerekmeyebilir. Ancak nedeni belli olmayan hastalarda çeşitli tetkiklerle nedenin araştırılması gerekebilir. Diğer eşlik edebilecek hastalıklardan ayırıcı tanısının yapılası için kan tetkikleri, doppler usg, lenfosintigrafi, etkilenmiş bölgeye yönelik görüntüleme tetkikleri gibi tetkiklerin yapılması gerekebilir.
Lenfödem Tedavisi Nasıl Yapılır?
Lenfödemde öncelikle teşhisin erken konulması ve erken dönemde tedaviye başlanması tedavi başarısı artıracaktır. Lenfödem tedavisi iyi eğitimli lenfödem terapisti ve bu hastalığın bakım ve tedavisinin özel gerekliliklerine cevap verebilecek uygun şekilde düzenlenmiş bir tedavi ortamı gerektirmektedir. Başarılı tedavi için çoğu vakada tedavinin başlangıcında yoğun fazda günlük tedavi gerekir. Hastaların uygun şekilde bilgilendirilmesi ve eğitimi lenfödem tedavisinde uzun dönemdeki başarıyı desteklemektedir. Hastanın durumuna dair yeterli bilgiye sahip olması tedaviye uyumun püf noktasıdır.
Kliniğimizde tedavide Komplet Dekonjestif Tedavi uygulanmaktadır. Yoğun tedavi fazında lenfatik drenaj için özelleştirilmiş bir masaj tekniği ve sonrasında kompresif bandajlama ile lenfödemin azaltılması sağlanmaktadır. Yoğun fazın bitiminde ise hastaya ev programı düzenlenmektedir. Lenfödem hastalarının düzenli takipte olması hastalığın takibi için mutlaka gereklidir.