Kış aylarında havaların soğumasıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonları da artış göstermeye başlıyor. Üst solunum yolu enfeksiyonlarından biri olan grip gebelerin sağlığını da oldukça olumsuz etkiliyor. Gebelikte ilaç kullanımı kısıtlı olduğu için hastalık genellikle daha ağır seyrediyor ve daha uzun sürüyor. Gebeler ilaç kullanamasalar da bu hastalığı rahat geçirmeleri ve önlemeleri için dikkat edilecek birçok husus bulunmaktadır. Hamilelikte grip nasıl geçer? Hamilelikte grip tedavisi nasıl yapılır? gibi sıklıkla sorulan soruları bu yazımızda sizler için cevapladık.
Hamilelikte Grip Bebeği Olumsuz Etkiler mi?
Gebeliğin son döneminde gribe yakalanan anne adaylarının doğum sonrası hastalığı bebeğine de geçirebilmektedir. Bunun yanı sıra gebelik sırasında virüsün bebeğe bulaşması ya da doğrudan zarar vermesi gibi bir durumla karşılaşılmamaktadır. Ancak hamilelikte birçok fizyolojik değişimler görülmektedir. Bu durum da gribin çok ağır seyretmesine ve grip komplikasyonlarının bebeğin sağlığını olumsuz etkilemesine sebep olabilmektedir. Bu nedenle anne adayları gribe bağlı olarak 38 dereceyi aşan yüksek ateş ile karşı karşıya kaldığında mutlaka doktora danışmalıdır.
Gebelikte Grip Aşısı Güvenli mi?
Grip aşısı canlı virüs içermemektedir. Bu nedenle gebelikte anne için de bebek için de güvenli bir aşıdır. Ayrıca emziren anneler de grip aşısı olabilir. Grip aşısı gebeler için de güvenlidir. Ancak gebeliğin ilk 3 ayında herhangi bir ilaç kullanımı ve grip aşısı tavsiye edilmemektedir.
Gebelik kalp ve akciğere fazladan yük bindirmekte ve bu durum bazı kişilerde bağışıklık sistemini de olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle gebelerin grip gibi enfeksiyonlara yakalanma riski daha fazla olabilmektedir. Aynı zamanda gribe yakalanan gebelerde zatürre ve solunum yetmezliği gibi daha ciddi komplikasyonlar görülebilmektedir. Tüm bu nedenlerle hamilelik döneminde grip aşısı olmak gripten korunmak için en önemli yöntemlerin başında gelmektedir.
Eğer daha önce grip aşısı olup şiddetli bir reaksiyon ile karşı karşıya kalmadıysanız, yumurta alerjiniz yoksa ve hamilelik döneminiz grip sezonuna denk geliyorsa grip aşısı olmanızı tavsiye ederiz. Ancak öncesinde mutlaka gebelik takibinizi yapan hekiminizin görüşünü de almalısınız.
Hamilelikte Grip Tedavisi ve Gripten Korunma
Grip tedavisinde kullanılan ilaçlar doğrudan virüsü yok etmeye yönelik değildir. Bu ilaçlar semptomatiktir. Diğer bir deyişle grip nedeniyle ortaya çıkan şikayetleri azaltmaya ve yok etmeye yöneliktir. Çünkü grip viral (virüslerin sebep olduğu) bir hastalıktır. Viral hastalıklarda antibiyotik tedavi edici değildir. Bu nedenle de kullanılmamaktadır.
Hamilelikte grip enfeksiyonunun tedavisi de aynı şekilde semptomları hafifletmeye yönelik olacaktır. Tedavi için ilaç kullanılması mümkün olmasa da parasetamol içeren ağrı kesici ve ateş düşürücü bazı ilaçlar hekim onayı ile birlikte kullanılabilmektedir. Bunun yanı sıra doğal bazı yöntemlerle gribi daha hafif geçirmek ve birçok semptomu önlemek ya da hafifletmek de mümkün olabilmektedir.
Hamilelikte Gripten Korunmak ve Gribi Hafif Geçirmek İçin Öneriler
- Hastalığın tedavisinden çok hastalığa yakalanmamak önemlidir. Bu nedenle gribin yaygın olduğu salgın dönemlerinde kalabalık ve kapalı alanlarda uzun süre kalmayın. El hijyeninize özen gösterin.
- Bol bol yatak istirahati yapın. Geniz akıntısının vereceği rahatsızlığı azaltmak için yatarken başınızı fazladan yastık ile yukarıda tutabilirsiniz.
- Bulunduğunuz ortamın iyi havalandırıldığından ve sıcaklığının uygun olduğundan emin olun. Ayrıca havanın kurumaması da önemlidir.
- Sıvı alımına dikkat edin. Bol bol su için.
- Beslenmenize özen gösterin. Vitaminlerden zengin beslenin. Bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerden yardım alın.
- Boğaz ağrısı için pastil kullanabilirsiniz.
- Burun tıkanıklığı için tuzlu su, okyanus suyu kullanabilir ve rahat nefes almanızı sağlayabilirsiniz.
- Şikayetleriniz azaldığında ya da yok olduğunda günlük aktivitelerinize hemen geri dönmeyin. Bir süre tam iyileşme için istirahat etmeye devam edin.
- Soluk alıp vermede sorun yaşıyorsanız, ateşiniz 38 derecenin üstündeyse ve düşmüyorsa, şiddetli kulak ağrısı, şiddetli göğüs ağrısı varsa, döküntü, kızarıklık, ense sertliği ve kronik öksürük gibi semptomlarla karşılaşırsanız mutlaka hekime başvurmalısınız.