Koroner anjiyoplasti, daralma veya tıkanma olan hastalıklı damarı açmak için uygulanan bir girişimdir. Daralma veya tıkanma nedeniyle kan akışı kesildiğinde, balonla damar açılması işlemi olan koroner anjiyoplasti uygulanmaktadır. Lokal anestezi altında uygulanabilen bir işlemdir. Bu işlem sayesinde, kalbin ihtiyacı olan kan akışının önündeki engeller kaldırılır, tıkanan ya da daralan kısım genişletilir.

Koroner anjiyoplasti hangi durumlarda yapılır?

Koroner anjiyoplasti, kalp kasını besleyen koroner arterlerde oluşan daralma ve tıkanmalar nedeniyle kan akışının kesilmesine bağlı olarak gelişen, koroner arter hastalığını yaşayan hastalara uygulanmaktadır. Ayrıca kalp krizi geçiren hastalarda da uygulanmaktadır. Damarlarda oluşan daralma sonucu meydana gelen kan miktarındaki azalmaya bağlı olarak bazı şikayetler görülmektedir. Bu şikayetler şu şekilde olabilmektedir;

  • Yorgunluk
  • Göğüste gerginlik
  • Yanma
  • Sol kola vuran ağrı
  • Mide ağrısı
  • Çeneye doğru yayılan ağrı

Bu şikayetleri, egzersiz ve stres gibi kalbin kan ihtiyacını artıran durumlar başlatabilmektedir ve genellikle şikayetler kendiliğinden geçmektedir. Koroner anjiyoplasti, hastanın damar yapısının darlığında bu yöntemin uygun olup yeterli kazanımın sağlanabileceği durumlarda ya da cerrahi girişimde riskin çok yüksek olduğu vakalarda tercih edilmektedir.

Koroner anjiyoplasti nasıl yapılır?

İnce yapıda olan balon kateter, koroner damarda daralan bölgeye yerleştirilerek şişirilmektedir. Böylece damarın daralmasına yol açan plak, ezilip çatlayarak açılmaktadır. Balon anjiyoplasti uygulaması normal anjiyoya benzemektedir. Hasta genel anestezi altına alınmamaktadır ve işlem anjiyo odasında gerçekleştirilmektedir.  Sağ kasıktan ya da el bileğinden hastanın damarına girilmektedir. Daha sonra damara kateter yerleştirilerek boya maddesi enjekte edilerek damarın görülmesi sağlanmaktadır. Kateter yardımıyla ince bir tel damara gönderilmektedir. Damar tamamen tıkalı ise gönderilen tel kılavuz alandan geçmeyebilmektedir. Sonrasında bu tel üzerinden balon gönderilerek, damarın dar bölgesinde şişirilmektedir. Böylece darlığı oluşturan tabakaların damar duvarına itilmesi sağlanmaktadır. Son olarak balon indirilir ve damarın durumu görüntülenir.

Koroner anjiyoplastiyle ilgili sıkça sorulan sorular

Koroner anjiyoplasti öncesinde neler yapılmalı?

İşlem öncesinde hasta, randevusundan 8 saat önce kadar aç gelmelidir. Ayrıca işlem kasık bölgesinden yapılacak ise, kasık bölgesinin traş edilerek gelinmesi gerekmektedir. Yatış işlemleri için hastanın yanında birisiyle gelmesi önemlidir. Daha önce yapılan tetkikler ve raporlar da işlem öncesinde getirilmelidir.

İşlem sonrası ne zaman taburcu olunur?

İşlem bittikten sonra, kasık bölgesindeki kanül yaklaşık 4-5 saat sonra çıkarılmaktadır. Sonrasında hasta ayağa kaldırılarak yürütülmektedir. Bir günün ardından herhangi bir komplikasyon oluşmaz ise hasta taburcu edilmektedir. El bileğinden yapıldığı durumlarda hasta aynı gün taburcu edilebilmektedir.

Koroner anjiyoplastinin avantajları nelerdir?

Balonla damar açılması sonrasında, kan sulandırıcı süresi azaltılacak ve yaşam kalitesi artacaktır. Kalp krizi sırasında tıkalı damara yapılan anjiyoplasti işlemi, krizin kalpte gerçekleştirdiği riskleri azaltmaktadır. Ayrıca anteroskleroz hastalığının tedavisinde de kullanılan bir yöntemdir.

Koroner anjiyoplasti işlemi ağrılı mıdır?

Çoğu hasta işlem sırasında ağrı hissetmemektedir. Ancak bu durum kişiden kişiye değişmektedir. Bazı kişiler işlem sırasında hafif bir ağrı hissedebilmektedirler. Kateterin gireceği bölgeye lokal anestezi uygulandığından koroner anjiyoplasti, genellikle ağrılı bir işlem değildir.

Nisan 12, 2022