Burun tıkanıklığına birçok faktör sebep olabilmektedir. Burun tıkanıklığı; solunum sisteminin başlangıç noktası olan ve içeri giren havanın akciğerlere ulaşmadan önce nemlenip, temizlendiği organ olan burnun, sözü edilen görevleri yerine getirememesi sonucunda oluşan durumdur. Burun tıkanıklığı nefes almayı engelleyen ve kaliteli uyku sürecini olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Bunun yanı sıra kişiyi koku alma fonksiyonlarının zayıflaması gibi birçok negatif etkiyle karşı karşıya bırakmaktadır. Burun tıkanıklığı, gribal enfeksiyon, mevsim geçişleri veya yapısal bozukluklardan meydana gelebileceği gibi alerjiye bağlı olarak da gerçekleşebilmektedir. Alerjiye bağlı burun tıkanıklığı tedavi edilmediğinde astım gibi solunum yolu hastalıklarına yol açabilmektedir.
Burun tıkanıklığı neden olur?
Burun tıkanıklığının en yaygın nedeni grip ve nezle gibi basit enfeksiyon hastalıklarıdır. Enfeksiyona bağlı gelişen burun tıkanıklıkları genellikle 1 hafta içerisinde iyileşme göstermektedir. İyileşme sürecinin uzaması, altta yatan başka bir sağlık probleminin habercisi olabilir. Burun tıkanıklığı aynı zamanda burnu tahriş edici faktörlerden dolayı da gelişebilmektedir. Bu duruma alerjik olmayan rinit denilmektedir. Basit görülerek fazla önemsenmeyen burun tıkanıklığı, sıkıntılı süreçlere yol açabilmektedir. Uzun süreli burun tıkanıklığına sebep olabilecek birçok faktör vardır. Bunlardan bazıları şöyle sıralanabilir;
- Sinüzit
- Burun eti
- Alerjiler
- Saman nezlesi
- Soğuk algınlığı, nezle, grip
- Mevsim geçişleri
- Hormonal değişiklikler
- Burun polipleri
- Septum deviasyonu
- Kimyasala maruz kalmak
- Baharatlı yemekler
- Burun içine giren yabancı cisimler
- Uyku apnesi
- Tiroid bozuklukları
- Alerjik olmayan rinit
Burun tıkanıklığı belirtileri nelerdir?
Burun tıkanıklığı yaşayan kişi ağızdan nefes alıp verme ihtiyacı duyar. Bu nedenle geceleri ağzı açık uyuma, horlama ve kalitesiz uykuya bağlı olarak sürekli yorgunluk hissi burun tıkanıklığının yaygın belirtileri arasındadır. Ağızdan solunma dudak kuruluğuna ve ağız kokusuna neden olabilmektedir. Ağız kuruluğuna bağlı olarak boğaz enfeksiyonları meydana gelmektedir. Bunun yanı sıra burunda kuruluk, kaşıntı, tahriş, hapşırma gibi belirtiler de burun tıkanıklığı sürecine eşlik etmektedir.
Burun tıkanıklığına iyi gelebilecek öneriler
Burun tıkanıklığı problemi evde uygulanabilen bazı yöntemlerle çözülebilmektedir. Bu yöntemler;
- Tuzlu su tıkanan burnun açılması için en etkili yöntemlerden biridir. Bunun için denize girmek ya da 1 bardak ılık suya 1 çay kaşığı sofra tuzu karıştırarak burundan çekmek faydalı olacaktır.
- Bol su içmek burun mukozasının nemli kalmasını sağlamaktadır.
- Klimalı veya kaloriferli ortamlarda havanın kuruması dolayısıyla burun içi kuruluğu meydana gelir. Bu da tıkanıklığa yol açmaktadır. Buna bağlı olarak odada buhar makinesi veya kaynar su bulundurularak burun tıkanıklığı önlenebilmektedir.
- Alkol ve kafein içeren içecekler de burun tıkanıklığına sebep olmaktadır. Bu nedenle burun tıkanıklığını önlemek için alkol ve kafein tüketiminden kaçınılmalıdır.
- Yatarken başın vücuda göre daha yüksekte tutulması daha rahat nefes almayı sağlayacaktır.
- Burun tıkanıklığı evcil hayvanlara olan alerjiden dolayı da meydana gelebilmektedir. Bu nedenle evcil hayvanlar yatak odasında bulundurulmamalıdır.
Tüm bunların yanı sıra hekimin reçetelendirilmesi halinde burun spreyi ya da ilaç kullanılabilmektedir. Burun tıkanıklığı yaşayan bazı kişilerde evde yapılan uygulamalar problemi çözmeye yeterli gelmeyebilir. Bu durumda bir doktora başvurularak burun tıkanıklığına sebep olan diğer sağlık problemleri araştırılmalıdır.