Kulak; dış, orta ve iç olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Kulak kepçesi ve kulak zarına kadar devam eden yol dış kulağı oluşturur. Orta kulak ise kulak zarının iç tarafından başlayan kulak zarı ve üç küçük kemikçikten oluşan bölümdür. Görevi, kulağa gelen sesleri sinirler vasıtasıyla beyne iletmektir. Orta kulakta çeşitli sebeplerle iltihap oluşması durumu orta kulak iltihabı olarak adlandırılır. Ayrıca tıp dilinde Otitis media olarak bilinir. Kulak zarında sıvı birikimi, orta kulakta kızarıklık, şişme ve ağrıya sebep olur.
Orta kulak iltihabı belirtileri
Orta kulak iltihabı genellikle kulakta ağrı ile kendini gösterir. Kulak ağrısı en tipik belirtisidir. Özellikle akut dönemde bu ağrı şiddetlenebilir. Bununla birlikte kulak zarında sıvı birikimi olduğunda ve kulak zarı delindiğinde kulak akıntısı oluşabilir. Hastalığın seyrine ve şiddetine bağlı olarak semptomlar değişebilmektedir. Sıklıkla görülen belirtiler aşağıdaki gibidir:
- Kulak ağrısı
- Ateş
- Denge problemleri
- Baş dönmesi
- Halsizlik
- İşitmede azalma
- Kulak akıntısı
Çocuklarda orta kulak iltihabı belirtileri
- Kulakları çekme, ovma gibi hareketler
- Yüksek ateş
- Huzursuzluk
- Öksürük
- Burun akıntısı
- Denge problemleri
- İşitme azlığı ile ilgili belirtiler, örneğin düşük seslere karşı tepki vermeme vb.
Orta kulak iltihabı nedenleri
Orta kulak iltihabına virüs ya da bakteri sebep olabilir. Grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklarla birlikte kulakta mukus oluşması başlıca sebeplerden birisidir. Ayrıca östaki borusunun tıkanması sıvı birikimine ve bu sıvıda enfeksiyon oluşması da orta kulak iltihabına neden olmaktadır. Bu durum çocuklarda östaki borusunun daha kısa olması nedeniyle daha sık görülmektedir.
Orta kulak iltihabına sebep olan durumları ve risk faktörlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Üst solunum yolu enfeksiyonları (örneğin grip, nezle)
- Östaki borusunun tıkanması
- Geniz eti şişmesi
- Prematüre doğum
- Doğuştan yarık damak
- Sigara dumanına maruz kalmak
- 6 – 24 aylık bebekler (daha sık görülen yaş grubudur)
- Mevsimsel alerjiler
Orta kulak iltihabı nasıl geçer? Neler yapılmalıdır?
Akut enfeksiyonlar, herhangi bir tedavi uygulanmadan da geçebilmektedir. Doktora danışılmadan kesinlikle antibiyotik kullanılmamalıdır. Bununla birlikte aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi tedaviye destek olacaktır:
- Yalnızca hekimin önerdiği ilaçları kullanın. Harici bir ilaca başvurmayın.
- Ağrıyı hafifletmek için kulağa sıcak pres uygulayabilirsiniz.
- Varsa kulak akıntılarını pamuk yardımıyla silmeye özen gösterin.
- Bu süreçte kulak temizleme çubuğu kullanmayın ya da parmağınızı kulak içine sokmayın.
- Banyo sırasında su veya şampuan gibi sıvıların kulak içine kaçmamasına dikkat edin.
Orta kulak iltihabı tedavisi
Çoğunlukla orta kulak enfeksiyonu kendiliğinden iyileşebilmektedir. Öncelikle hastalık gözlemlenmekte, gerekli durumlarda antibiyotik tedavisine başlanmaktadır. Ancak sık sık antibiyotik kullanmak bakterilerin ilaca karşı dirençli hale gelmesine yol açabileceği için ilk tercih olmamaktadır.
Bu süreçte; ağrıyı azaltmaya yönelik ağrı kesici ilaçlar reçete edilebilmektedir. Kulak zarında sıvı birikimi, delinme gibi durumlar olmadığı taktirde ağrıyı azaltmak için anestezik damlalar kullanılabilir.
Sıvı birikimi olmuşsa ve gerekli görülürse Miringotomi adı verilen ve sıvı boşaltma işlemi olan cerrahi prosedür uygulanabilmektedir.
İlaçlarla sonuç alınamayan ileri seviye vakalarda tüp takılması (timpanostomi tüpü), kulak zarı tamiri (timpanoplasti) gibi çeşitli cerrahi uygulamalar gerekebilmektedir.
Orta kulak iltihabından korunmak için öneriler
- Üst solunum yolları enfeksiyonları başlıca orta kulak iltihabı sebebidir. Bu nedenle kendinizi üst solunum yolu enfeksiyonlarından korumaya özen gösterin.
- Sigara içmeyin ya da dumanına maruz kalmayın.
- Anne sütü enfeksiyonlardan koruyan antikorlar içermektedir. Bu nedenle bebeklerde orta kulak iltihabını önlemek için emzirmeye özen gösterin.
- Bebeğinizi biberon ile besliyorsanız, bebeğinizi ve biberonu dik pozisyonda tutmaya özen gösterin.
- Hastalığın yaygın olduğu durumlarda çocuklarınızı kreş veya benzer toplu ortamlardan uzak tutmaya çalışın.