Sinüzit sinüslerin iltihaplanması ve şişmesine verilen isimdir. Üst solunum yolu enfeksiyonları sinüzite yol açar. Hastalıkta etken bakteri ya da virüslerdir. Aynı zamanda alerji de sinüzitin nedenlerinden birisidir.
Burundaki tıkanıklık sonucunda sinüslerin boşalması bozularak içlerinde bakteri kalabilir ve bu bakteriyel sinüzite neden olabilir. Bakteriyel sinüzit, viral sinüzite göre kişinin kendisini daha fazla hasta hissetmesine neden olur. Bakteriyel sinüziti olan bir kişi viral sinüziti olan birine göre daha fazla yüz ağrısı ve şişme hisseder ve ayrıca ateşi de çıkabilir.
Sinüs Nedir?
Sinüsler, kafanın iki yanında burun etrafında bulunan nemli hava boşluklarıdır. Alın sinüsleri, Etmoid sinüsler, maksiler sinüsler ve sfenoid sinüsler olmak üzere çeşitlidirler.
Sağlıklı olduğumuzda sinüslerimiz hava ile dolar ve bu sayede yüz kemiklerimiz daha az yoğun olur ve ağırlık olarak da daha hafif olurlar. Eğer sinüsler olmasaydı kafatasımız gün boyunca kafamızı elimizle taşımamızı gerektirecek kadar ağır olurdu. Sinüsler ayrıca ses kalitesini de yükseltirler.
Normalde solunum yolu mukozasının bir devamı olduklarından üst solunum yolu enfeksiyonlarından etkilenirler.
Sürekli burun tıkanıklığı, sabahları baş ağrısı ile kalkıyorsanız ve gözlerinizin etrafında şişlik olduğunu fark ediyorsanız sinüzitiniz olabilir. Sinüzit rahatsız edici hatta bazen ağrılı olabilir ama genelde çok ciddi değildir.
Sinüzit Belirtileri ve Semptomları
Bakteriyel sinüzitin belirtileri şunlardır:
- Tıkanık veya akan burun ile beraber 10-14 boyunca azalma göstermeden devam eden gün içi öksürüğü
- Burundan mukus akması (bu hem bakteriyel hem de viral sinüzitte gözlenir ama sürekli ve yoğun akıntı genelde bakteriyel sinüzit belirtisidir)
- Gözlerin etrafında sürekli ağrı veya şişme
- Yanak kemiklerinin içinde veya etrafında ağrı ve hassasiyet
- Başınızda sürekli bir basınç hissi
- Sabah kalktığınızda veya başınızı öne eğdiğinizde baş ağrısı
- Dişinizi fırçaladıktan sonra bile devam eden kötü ağız kokusu
- Üst dişlerde ağrı
- 39°C den yüksek ateş
Sinüzit Tedavisi
Sinüzit tedavisi; hastanın yaşı, sinüzitin oluşma nedeni, hangi virüs ve bakterilerden kaynaklandığı gibi çeşitli faktörler göz önünde bulundurularak planlanmaktadır. Burun tıkanıklığı için hekiminiz çeşitli burun spreyleri önerebilir. Baş ağrısı için ağrı kesici reçete edebilir. Bununla birlikte bakteriyel kaynaklı sinüzit için antibiyotik tedavisine başlanabilir.
Kronik hale gelen bazı vakalarda ise cerrahi yöntemlere başvurulması gerekebilmektedir.