Baş ağrısı, birçok hastalığın semptomlarından birisi olabileceği gibi yalnızca strese bağlı gelişebilen bir şikâyet de olabilmektedir. Uzmanlar uzun süren ve geçmeyen baş ağrıları için mutlaka bir sağlık kuruşuna gidilmesi gerektiği konusunda uyarıyor.
Baş Ağrısı Nedenleri
Günümüzdeki araştırmaların sonuçlarına bakıldığında, beyinde etkili olan kimyasal maddelerdeki dengesizliklerin baş ağrısının gerçek nedeni olduğu söyleniyor. Bu yeni bakış açısına göre baş ağrısının “tetiğini çeken” bazı etkenler var. Fakat bu etkenler doğrudan ağrıya neden olmuyor; “tetikçi” etkenler beyindeki kimyasal maddelerde mevcut bir dengesizliği aktive ediyorlar.
- Stres: Araştırmacılar stresin baş ağrıtmasını, kanda adrenalin düzeyinin yükselmesi sonucunda beyinde meydana gelen kimyasal dengesizliğe bağlıyorlar.
- Alkol: Özelikle kırmızı şarap ve bira baş ağrısına yol açan içecekler arasında ilk sırada yer alıyor. Alkolün kendisi kadar alkollü içkilerdeki başka bazı bileşiklerin de baş ağrısında etkili olduğu sanılıyor.
- Çikolata: Çikolatanın mı migrene yol açtığı yoksa zaten başlayacak olan migren krizinin mi çikolata yeme arzusu uyandırdığı henüz kesin değil.
- Hava: İklim, mevsim, yükseklik değişimleri veya uçak yolculuklarındaki zaman dilimi değişimleri
- Uyku veya yemek zamanlarındaki değişimler
- Adet dönemleri veya gebelik ya da menopozda östrojen tedavisine bağlı olarak hormon düzeylerindeki değişimler ve doğum kontrol hapları
- Alışılmadık kokular, şiddetli veya yanıp sönen ışık kaynakları
- Hava kirliliği veya havasız odalar
Baş Ağrısı ile Başa Çıkmanın Yolları
- Parasetamol gibi ağrı kesiciler ağrıyı kontrol altına almaya yardımcı olur. Parasetamol, NSAID grubu ağrı kesiciler (aspirin, ibuprofen, naproksen, ketoprofen gibi) mide kanamasına neden olmaz. Başka sağlık nedenlerinden dolayı ilaç kullanıyorsanız ağrı kesici almadan doktorunuza danışın.
- İlaçları zamanında alın. Ağrıyı sürekli olarak kontrol altında tutmak istiyorsanız ilaçları ağrı ilk başladığı zaman ve belirli bir plan dâhilinde düzenli olarak alın. Ağrı bir defa yerleştikten sonra ilaçlarla bunu dindirmek daha güçtür. Kuşkusuz ağrı kesici ilaçlar baş ağrısında ne kadar erken dönemde alınırsa o kadar etkili olurlar ama bu ilaçlara ilave olarak bazı basit önlemler de baş ağrısını geçirebilir:
- Ne beklediğinizi bilin. Kişiler kendilerini hangi şiddette ve ne sürede bir ağrının beklediğini bildiklerinde ve bunun nedenini anladıklarında ağrı ile başa çıkmaları kolaylaşır.
- Sıcak veya soğuk kompresi deneyin, ılık bir duş alın ve dinlenin. Stresli durumdan uzaklaşın.
- Uykuya yatın. Karanlık ve sessiz bir odada yatağa uzanarak uyumaya çalışın. Ensenize bir buz torbası koyun ve başınızın ağrıyan bölgelerine hafifçe bastırarak masaj yapın.
- Sigara içiyorsanız, sigarayı bırakın çünkü sigara, migreni hem uyarır hem de ağrının şiddetini arttırır.
- Stresinizi atmak için düzenli egzersiz yapın (Şayet fiziksel egzersizler migren krizini başlatıyorsa önce yavaş yavaş ısınma hareketleri yapın)
- Gevşeme tekniklerini öğrenin. Kasları gevşetmek ağrıyı azaltır. Derin soluk alma tekniklerini uygulayın.
Özellikle uzun süren ve hiç geçmeyen baş ağrıları birtakım hastalıkların habercisi olabilir. Ağrı tedavisinde altta yatan sebebin bulunması çok önemlidir. Bu nedenle rutin baş ağrısı şikâyetlerinizde mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.