İyi huylu prostat büyümesi ileri yaşlarda erkeklerde sıklıkla görülen ürolojik bir rahatsızlıktır. Yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bu hastalık hayati risk oluşturmamaktadır. Tıbbi adı Benign Prostat Hiperplazisi olan bu hastalık prostatın iç kısmında yer alan bezlerin büyümesi ile oluşmaktadır.

İyi Huylu Prostat Büyümesi (BPH) Belirtileri

Belirtiler genellikle 50 yaş ve sonrasında görülmeye başlar. Yaş ilerledikçe de şikayetler artar. En sık görülen belirti idrar çıkış miktarı ve hızının azalmasıdır. İyi huylu prostat büyümesi belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • İdrar çıkış miktarı ve hızında azalma, idrarın kesik kesik yapılması
  • Mesaneyi tam olarak boşaltamama hissi
  • Sık sık idrara çıkma
  • İdrar çıkışının geç başlaması
  • Aniden idrara sıkışma
  • İdrar yaparken ıkınma ihtiyacı
  • İdrar bittikten sonra uzun süre damlama olması ve yanma / sızı hissi
  • Sık sık idrar yolu enfeksiyonu geçirmek
  • İdrarda kan görülmesi
  • Mesanede taş oluşumu

İyi Huylu Prostat Büyümesi Neden Olur?

Nedeni kesin olarak bilinmemektedir. İç prostat bölgesinde adenomlar oluşmaktadır. Prostat büyümesi bu adenomların (nodüller) büyümesi durumu ile ilişkilidir. Prostat büyümesinde testesteron ve östrojen hormonlarının etken olduğu bilinmektedir.

Yaşın ilerlemesine bağlı olarak erkeklerde testesteron hormonu azalmaktadır. Ancak araştırmalara göre ileri yaşlarda testesteron hormonu azaldığı halde prostatta testesteronun aktif hali DHT (dihidrotestosteron) düzeyi artmakta ve birikmektedir. Araştırma verileri kısıtlı olmakla birlikte DHT düzeyinin prostat büyümesini etkilediği görülmüştür.

İyi Huylu Prostat Büyümesi Tedavisi

Öncelikle hastalığın doğru teşhis edilmesi gerekmektedir. Hekim hastanın şikayetlerini ve ayrıntılı öyküsünü dinledikten sonra fiziki muayene ve prostat muayenesi yapar. Birtakım laboratuvar kan ve idrar testleri yapıldıktan sonra idrar akım hızı testi de istenebilmektedir. Ayrıca prostatın ne kadar büyüdüğünü görmek için ultrasondan da yararlanılabilmektedir.

Hastaya Benign Prostat Hiperplazisi teşhisi konulduktan sonra tedavi planı çıkartılmaktadır. Tedavi planı prostatın büyüklüğü ve hastanın şikayetlerinin şiddetine bağlı olarak değişebilmektedir. Sıklıkla medikal tedaviler tercih edilmektedir. Prostatta bulunan düz kasların gevşetilmesine yönelik ilaçlar reçete edilebilmektedir. Bununla birlikte bazı ilaçlarla prostatın küçültülmesi amaçlanabilmektedir. İlaçlara yanıt alınabilmesi için düzenli olarak 6 ay boyunca kullanılması gerekir. 6 ay düzenli ilaç kullanımına rağmen ilaç tedavisine cevap alınamazsa cerrahi yöntemlere başvurulabilmektedir.

Kasım 17, 2022