Prostat kanseri, erkek üreme sisteminin parçası olan prostat bezi hücrelerinin anormal ve kontrolsüz çoğalması sonucu ortaya çıkan kötü huylu tümör oluşumları olarak tanımlanmaktadır. Prostat bezi, mesane altında yer alan ve üretra adı verilen idrar yolunu saran ceviz büyüklüğünde bir organ olmakla beraber, erkek vücudunda üreme sistemi fonksiyonlarını düzenleyici role sahiptir. Ayrıca testosteron hormonunun salgılanmasını ve sperm hücrelerinin canlılığını koruması bir özelliği vardır. Genellikle orta yaş üzerinde görülen prostat kanserinin %60’ ı 65 yaşın üzerinde görülmektedir. Prostat kanseri erken evrede tespit edildiğinde başarı oranı yüksek bir kanser türüdür.
Prostat kanserinin belirtileri nelerdir?
Hastalığın belirtileri çoğu zaman ileri evrelerde kendini göstermektedir. Sinsi bir şekilde ilerleyen bu hastalığın erken evrede saptanması düzenli taramalar ile mümkündür. Prostat kanserinin en yaygın görülen belirtileri şöyledir;
- Sık idrar kaçırma
- İdrar yapmakta güçlük
- Ereksiyon sorunları
- İstemsiz kilo kaybı
- İdrarda ya da menide kan görülmesi
- Boşalma sırasında ağrı
- Sertleşme bozukluğu
- Kasık bölgesinde rahatsızlık hissi
Prostat kanserinin belirtileri, hastalığın ilerlemesi ile ortaya çıkmaktadır. Belirtiler ortaya çıktığında ise bazı hastaların tedavideki başarını oranı düşük olabilmektedir. Bu nedenle düzenli doktor kontrolü hastalığın tanı ve tedavisinde çok büyük bir önem taşımaktadır. Prostat kanserinin habercisi olan bu belirtiler, iyi huylu prostat büyümesinin de göstergesi olabilmektedir. Vücudun başka bölgelerine yayılan prostat kanseri sonucunda ise yayılan bölge ya da organlarda ağrı görülebilmektedir.
Prostat kanseri tanısı
Hastalığın tanısı için hastaya biyopsi yapılması gerekmektedir. Prostat bezine yapılan bir ya da birden fazla biyopsi sonucunda tanı koymak mümkündür. Kanserin tanısı için bazı tarama testlerine de gerek duyulabilmektedir. Bu tarama testleri şunları içermektedir;
- PSA kan testi
- Gelişmiş PSA testi
- Makattan parmak ile muayene
- Transrektal ultrasonografi
- Multiparametrik MR
Prostat kanseri evreleri
Prostat kanseri yayılım durumuna göre evrelere ayrılmaktadır. Tümörün derecesi PSA seviyesi testi ya da gleason skoru ile değerlendirilebilmektedir. Prostat kanserinin evreleri aşağıdaki gibidir.
- 1.Evre: Tümör sadece prostat içerisindedir ve rektal muayenede hissedilemeyecek kadar küçük olabilmektedir.
- 2.Evre: bu evrede tümör prostat içine ilerlemiş durumdadır ancak çevreye yayılmaz. Rektal muayene ya da görüntüleme teknikleri ile tespit edilebilmektedir.
- 3.Evre: Bu evrede tümör prostat dışına taşınmıştır ve sperm kesesi gibi dokulara yayılmıştır.
- 4.Evre: kanser bu evrede, mesane, rektum, lenf bezlerine, kemiklere, akciğer ve karaciğer gibi bölgelere yayılım göstermektedir.
Prostat kanserinin tedavisi nedir?
Prostat kanserinin tedavi yöntemi, kanserin büyüme hızı, yayılımı vb. faktörlere bağlı değişkenlik göstermektedir. Tedavi yöntemi, cerrahi, radyoterapi, kemoterapi ya da hormonal tedavileri kapsayabilmektedir. Ancak en yaygın kullanılan ve etkili olan tedavi yöntemi prostatın tamamen çıkarılması yani prostatektomi adı verilen cerrahi işlemin uygulanmasıdır. Bu cerrahi işlem açık veya kapalı ameliyat olarak gerçekleştirilebilmektedir. Açık cerrahi girişimde alt karın bölgesine bir kesi atılarak prostat bezine ulaşılmaktadır. Kapalı prostat ameliyatı ise laparoskopik gerçekleştirilmektedir. Laparoskopik işlemde küçük kesilerden vücut içine sokulan kameralar ve ameliyat gereçleri yardımıyla prostat bezi parça parça çıkarılmaktadır.