Güneş doğru şekilde faydalanıldığında insan sağlığı için oldukça önemlidir. Ancak güneşin zararlı etkilerinden korunma için alınması gereken önlemler bulunmaktadır. Ozon tabakasının zaman geçtikçe daha da incelmesi nedeniyle güneşin zararlı ışınlarına da maruz kalıyoruz. Uzun süre bu zararlı ışınlara maruz kalmak ve güneşten korunmak için önlem almamak; yaşlanma, cilt lekeleri ve kanser hastalıklarına sebep oluyor ve sağlığımızı ciddi ölçüde tehdit ediyor.
Ultraviyole ışınlarının zararları nelerdir?
En erken etki güneş yanığı olarak karşımıza çıkıyor. Cilt lekelerinin de en önemli sebebi ultraviyole ışınlarından cildi korumamak. Uzun vadede cilt hücrelerinde yaşlanma, cilt altı dokularda hasar, yüzeydeki damarlarda bozulma gibi sorunlara sebep oluyor. Güneşin zararlı ışınları nedeniyle oluşan cilt lekeleri kozmetik bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Ancak bu lekeler ve vücutta bulunan nevüsler (benler) zararlı ışınlara maruz kaldığında bir süre sonra cilt kanserine sebep olabiliyor.
Cildi hassas olan ve açık tenli kişiler daha fazla dikkat etmeli!
Beyaz tenliyseniz ya da cildiniz hassassa ultraviyole ışınlarından korunma için daha özenli olmalısınız. Yüksek faktörlü güneş koruyucu krem veya losyon sürmeden açık havaya çıkmamalısınız. Özellikle yaz aylarından 11:00 – 16:00 arası açık havaya çıkmamaya özen göstermelisiniz.
Ayrıca organ nakli yapılmış kişiler, kanser hastaları (özellikle daha önce cilt kanseri geçirenler), vücudunda çok fazla ben bulunan kişiler de güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için çok daha dikkatli olmalıdır.
Güneşten korunmak için ne yapmalıyım?
– Güneşin en dik konumda olduğu 11:00 – 16:00 saatleri arasında zorunlu haller dışında dışarıya çıkmamaya özen gösterin. Çıkılması gerekiyorsa şapka, gözlük gibi aksesuarlar kullanın ve güneş ışınlarıyla teması engelleyecek kıyafetler tercih edin.
– Pamuklu ve açık renkli kıyafetler tercih edin, mutlaka şapka ve gözlük kullanın.
– Yüksek faktörlü güneş koruyucu kremler kullanın.
– Kullandığınız güneşten koruyucu kremlerin Sağlık Bakanlığı onaylı olduğundan emin olun.
– Çocuklarda kimyasal içerikli güneş kremleri yerine fiziksel filtreli güneş koruyucu kremler tercih edin.
– Güneş koruyucu kremler güneşten korunma için tek başına yeterli değildir. Bu nedenle vücudu uygun kıyafet ve aksesuarlar vasıtasıyla korumanın daha önemli olduğunu, vücudun açıkta kalan bölgeleri için ise koruyucu krem kullanmak gerektiğini unutmayın.
– Güneşe maruz kaldıktan sonra cildinizde çeşitli problemler ortaya çıkarsa zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurun.