Bebeklerde gaz problemleri birçok bebeği etkileyen bir durumdur. Gaz sancısı, bebeklerin dış dünyaya adaptasyon sürecinde yaşadığı fizyolojik bir olaydır. Gaz problemi bir hastalık olmamasına rağmen birçok ebeveyn bu konuda doktora başvurma ihtiyacı duyar. Bebeklerde meydana gelen akşama doğru huysuzlanma, bacakları karına çekme, kızarma, elleri yumruk yapma ve canı acıyormuş gibi ağlama durumu ve bu durumun rutin halinde tekrarlaması durumu kolik olarak adlandırılmaktadır. Gaz problemleri, genellikle akşam saatlerinde artış göstermektedir. Bu durumdan muzdarip olan ebeveynler gaz probleminin neden kaynaklandığını ve nasıl tedavi edileceğini merak eder. Bu yazımızda sizlerle bebeklerde oluşan gaz problemiyle ilgili bilgiler paylaşıyoruz.

Bebeklerde gaz sancısı ne zaman başlar?

Gaz sancısı genellikle bebek 2-3 haftalıkken görülmeye başlar. 4-6 haftalıkken ise giderek yoğunlaşır. Artan gaz problemi ile birlikte ağlama nöbetleri de sıklaşır. Genellikle akşam ve gece saatlerinde kendini gösteren sancılar gece uykusunu da negatif yönde etkilemektedir.

Bebeklerde gaz sancısı belirtileri nelerdir?

Doğumdan 2-3 hafta sonra bebeklerde ağlama nöbetleri başlamaktadır. Ağlamalar genellikle günün aynı saatlerinde aynı sıklıkla gerçekleşmektedir. Gaz sancısı esnasında bebekler ayaklarını karnına çeker ve ellerini yumruk yaparak kızarmış bir halde ağlar. Gaz problemi dolayısıyla karın bölgesi şiş ve sert bir hal alır. Bebek rahatlamak için emme ihtiyacı duyar fakat emmeye başladıktan kısa süre sonra ağlar ve memeden ayrılır.

Bebeklerde gaz sancısını artıran en önemli faktörlerden biri de sık sık emzirmektir. Emzirme sırasında bebeğin hava yutması ile gaz sancısı oluşur.

Bebeklerde gaz problemleri nasıl giderilir?

Bebeklerde sıklıkla karşılaşılan gaz problemi bir gelişim sürecidir. Bu nedenle problemleri gidermek için bazı önlemler alınmaktadır. Alınabilecek bazı önlemler şunlardır;

  • Anne sütü ile beslenen bebekler, mama ile beslenen bebeklere göre daha az gaz problemi yaşamaktadır. Beslenme sırasında bebeğin gaz yutmamasına dikkat edilmelidir.
  • Beslenme sonrasında mutlaka bebeğin gazı çıkarılmalıdır.
  • Anneler, gaz oluşturan (kuru baklagiller, lahana, brokoli, süt ürünleri, baharatlı gıdalar, karnabahar, soğan, gazlı içecekler, çay, kahve, turunçgiller gibi) besinleri dikkatli tüketmelidir.
  • Gaz ağrısı sırasında panik yapmamalı, bebek sakinleştirilmeye çalışılmalıdır. Bebeği emzirmek, hafifçe sallamak, ninni söylemek, araba ile gezdirmek, faydalı olacaktır. Ayrıca süpürge makinesi, fön makinesi sesi gibi sesler bebeğin sakinleşmesine yardımcı olacaktır.
  • Gaz problemini gidermek için bebeği ılık suda yıkamak, karnına yağ ile masaj yapmak, ılık havlu koymak faydalı olacaktır.
  • Anne sütü ile beslenen ve 6 aylıktan küçük bebeklerde bazen papatya ve rezene çayı kullanılabilir.

Gaz sancısı geçmeyen bebekler için ne yapmak gerekir?

Huzursuzlukla beraber ağlama nöbetleri başladığında gaz probleminin çözülmesi için yukarıdaki öneriler işe yaramıyor ise mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Kasım 4, 2021