Büyük bir heyecanla beklenilen doğumdan sonra aileleri en tedirgin eden durumlardan biri bebekte ortaya çıkan yenidoğan sarılığı dediğimiz hastalıktır.

Yenidoğan sarılığı derinin sararmasıyla fark edilir; Fizyolojik ve patolojik olarak ikiye ayrılır:

Fizyolojik Sarılık

Bebeklerin büyük bir bölümünde hafif veya belirgin olarak görülür. 24 saatten sonra başlar. Termlerde yani zamanında doğanlarda 3-5. günlerde, erken doğanlarda, 5-6. günlerde en yüksek seviyelere ulaşır. Seviyesi Total Bilirubin değerlerine bakılarak saptanır. Genellikle maximum düzey 13mg/dl, erken doğanlarda 10mg/dl yi geçmez. Termlerde 2-3 gün, prematürelerde daha uzun sürede normale döner. Tedavi gerektirmez. Bazı bebeklerde bilirubin bu seviyeleri aşabilir.

Patolojik Sarılıklar

İlk 24 saatte ortaya çıkan,

  • Bilirubin yükselme hızı fazla olan,
  • Total Bilirubin seviyesi fizyolojik sınırın üstünde olan,
  • Geç başlayıp, uzayan(2 haftadan 3 aya kadar)

sarılıklardır.

Patolojik Sarılık Nedenleri:

  • Rh, ABO ve alt grup kan uyuşmazlıkları,
  • Enfeksiyon (Yenidoğan sepsisi…),
  • Hemoliz yani kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasına yol açan yenidoğanın hipoksisi, zor doğum, kafa içi kanamalar, iyi beslenememe veya sıcak ortam, ateş nedeni ile oluşan sıvı kayıpları vs.
  • G-6-PD gibi enzim eksiklikleri,
  • Hemolitik hastalık,
  • Hipotroidi, Fenilketonüri vs. gibi endokrin ve metabolik hastalıklar,
  • Sindirim sistemi sorunları(Mide, Bağırsak, Karaciğer ve Safra yollarındaki doğumsal veya gelişimsel bozukluklar,
  • Anne sütü sarılığı (1-2 gün anne sütü kesildiğinde sarılık hızla açılır. )

Patolojik sarılıklarda bebekler yakın takibe alınır. Nedeni saptamak için ek tetkikler yapılır. Bebek gününe, kilosuna, erken veya zamanında doğmasına, bilirubinin yükselme hızına, eşlik eden hastalık bulgularına, bilirubin düzeyine bakılarak değerlendirilir. Tedavisiz izlenir veya fototerapi için yenidoğan servisine yatırılır. Fototerapi ultraviyole ışınları ile uygulanan bir tedavi yöntemidir. Fototerapiye cevap vermeyen ya da total bilirubin düzeyi, kan değişimi sınırının üzerinde olan bebeklere kan değişimi uygulanır.
Sarılık el ve ayaklarda da gözleniyorsa, genellikle fototerapi seviyesindedir.

Bebeğin beslenmesinin bozulması, uyku hali, reflekslerin yavaşlaması, ateş, kusma, tiz sesle ağlama, koyu renkli idrar, ailede ciddi Yenidoğan sarılığı öyküsü tehlike işaretleridir.

Sarılığın belirli bir seviyenin üzerinde seyretmesi Bilirubinin beyindeki motor sinir hücrelerine oturması ile kalıcı hasara yol açar. Cerebral Palsy denilen nöromotor gelişim bozukluğu gelişir.

Bu nedenle sarılığın erken ve etkin tedavisi önemlidir. Hastanemizde Yenidoğan bebekler serviste ve taburcu sonrası kontrole çağrılarak sarılık, eve uyum sorunları ve beslenme yönünden değerlendirilir.

BEBEKLERİNİZİ SAĞLIKLA VE SEVGİ DOLU GÜNLERDE BÜYÜTMENİZ DİLEĞİYLE…

Ocak 17, 2020