Covid 19 salgını nedeniyle en sık merak edilen konulardan birisi de antikor testleri oldu. Antikor testi kişiden alınan kan örneğinde belli bir antikorun varlığının araştırılması ve antikor miktarının belirlenmesi işlemidir.
Antikor testi ile ilgili sıkça sorulan sorular
Bu test ile kişi daha önceden koronavirüs geçirip geçirmediğini, bağışıklık durumunu öğrenebilmektedir.
– Belli bir enfeksiyonun seyrini izleyebilmek
– Belli bir mikroorganizmaya karşı bağışıklık durumunu öğrenmek,
– Otoimmün bozukluklardan kaynaklanan problemleri teşhis edebilmek amacıyla yapılabilmektedir.
Koronavirüs antikor testi ise koronavirüse karşı bağışıklığı değerlendirmek amacıyla yapılmaktadır.
– Bulaşıcı hastalığa maruz kalmış kişilere hastalığın teşhisi ve izlenmesi amacıyla,
– Dolaşım ve lenfatik sistemlerde bulunan hastalıkların teşhis ve bağışıklık durumunun incelenmesi gereken kişilere,
– Çölyak hastalarına bağışıklık sisteminin durumunu incelemek amacıyla yapılabilmektedir.
Koronavirüse yakalanmış kişilere hastalığı geçirip tamamen iyileştikten sonra yapılır. Antikor testinin yapılma zamanı testin doğruluğunu etkileyebilmektedir. Enfeksiyon tamamen geçmeden yapıldığında antikorlar tespit edilemeyebilir. Bu nedenle koronavirüs semptomları görülmeye başladıktan sonra en az 14 gün beklemek gerekir.
Koronavirüs için yapılan antikor testinin pozitif çıkması virüsün vücuda girmiş olduğunu gösterir. Ancak virüse karşı bağışıklık durumu ve bu antikorların ne kadar süre kişiyi koruyacağı konusunda netlik henüz yoktur. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bu konudaki araştırmaların devam ettiğini bildirmektedir. Kısacası antikor testinin pozitif olması geçmişte virüs ile enfekte olduğunuzu gösterir. Bu durum bir miktar bağışıklık kazandığınız anlamına gelebilir. Ancak hastalıktan ne kadar koruyacağına ya da ne kadar süre bağışıklığın devam edeceğine dair kesin bilgi bulunmamaktadır.
Hastadan kan örneği alınır ve çeşitli yöntemlerle laboratuvar ortamda incelenerek sonuçlandırılır.
Daha önce koronavirüs geçirip antikor üretmiş kişilerden konvelesan plazma alınır ve koronavirüs hastalarına verilir. Koronavirüs enfeksiyonun tedavisinde geçerliliği kabul edilmiş, başarılı sonuçlar verilmiş bir tedavi yöntemidir.
Antikor testinin antijen testiyle arasındaki fark
Antikor testi kişinin daha önce virüse maruz kalıp kalmadığını belirler. Bununla birlikte virüse karşı bağışıklık durumunu tanımlaya yöneliktir. Antijen testi ise kişinin o an hasta olup olmadığını, akut enfeksiyon varlığını tespit etmektedir.
Antikor testiyle PCR testinin farkı
PCR testi koronavirüsü aktif olarak taşıyan kişileri tespit eder. Hastalığın o an aktif olduğunu belirler. Antikor testinde ise kişinin o an hasta olup olmadığı hakkında bilgi vermez. Yalnızca daha önceden enfeksiyon geçirip geçirmediğini tespit eder.