Meme kanseri daha çok kadınlarda görülen bir kanser türüdür. Aynı zamanda kanserden ölüm sıralamalarında dünyada ikinci sıradadır. Peki! Meme Kanseri nedir? Belirtileri, risk faktörleri ve tedavisi hakkında merak edilen tüm soruların yanıtını sizler için derledik.
Meme kanseri memedeki süt bezleri ve kanallarını kaplayan hücrelerin kontrol dışı aşırı derecede çoğalmasından kaynaklanmaktadır.
Meme kanserinin belirtileri
İlk safhalarda herhangi bir belirti göstermeyebilmektedir. Daha sonraki aşamalarda;
- memede ele gelen sertlik (kitle),
- meme ucunda küçülme ve içeri doğru çekinti,
- meme ucunda kanamalar
şeklinde belirtiler görülebilmektedir.
İlerleyen haftalarda koltuk altı lenf bezlerine inmesi ve büyümesi şeklinde ilerleyebilmektedir. Bununla birlikte sonraki safhalarda da Beyin, Karaciğer, Akciğer gibi önemli organları tahrip edebilmektedir.
Memede ele gelen sertlik veya kitle, meme derisinde şişkinlik, renk değişikliği, memede ve gerekse meme başında içeri doğru gelişen çekilme, meme başında kalınlaşma, yara ve kızarıklık, meme başından gelen kanlı akıntı türü değişiklikler, kanserin habercisi olabilmektedir.
Meme kanseri riskini artıran faktörler nelerdir?
Birinci derecede (anne, kız kardeş, kızı) akrabası meme kanserine yakalanmış bir kadının meme kanserine yakalanma oranı %12-14 olarak tespit edilmiştir. Bununla birlikte tüm kadınlar kategorisinde ise bu oranın, %20’lere çıktığı görülmüştür. Bu nedenle aile öyküsü olan kadınlar daha sık ve dikkatli gözlem altına alınmalıdır. Eğer yakınlarında birden fazla meme kanserine yakalanmış olanlar var ise, genetik test yaptırmalarında yarar vardır.
Bir diğer ikinci faktör de yaştır. Yeni meme kanseri tanısı konmuş kadınların %70’i 50 yaş üzeridir. Yani, 50 yaşın üzerindeki kadınlarda meme kanseri görülme oranı, bu yaşın altındaki gruplara göre 4 kat daha fazladır. Ayrıca, daha önce meme kanseri tedavisi görmüş kadınların diğer memesinde de kansere yakalanma riski, normal kadınlara oranla 3-4 kat arttığı görülmüştür.
Meme kanserinin risk faktörleri arasında en az görüldüğü haller ise,
- ilk adetin başlangıç yaşının erken olması
- menopoza geç girilmesidir.
Meme kanserinde kendi kendine muayene nasıl yapılır?
Her ay kendi kendini düzenli şekilde muayene eden bir kadın, memesinde ortaya çıkan bir kitleyi erkenden fark edebilecektir. Bu sayede erken tanı mümkün olabilecektir.
- Aydınlık bir odada ayna karşısında dik durarak, kolları vücudun iki yanına bırakın.
- Bu duruşla memelerin daha önceki aylara ait görünümünü baz alarak büyüklük ve biçim bakımından farklılık olup olmadığını inceleyin.
- Bunun yanı sıra, deri yüzeyinde ve gerekse meme başlarında bir farklılık olup olmadığını da kontrol edin.
- Memelerin bir kısmında kızarıklık, meme başında içe dönme ve çekilme yaşanıp, yaşanmamış olduğuna bakın.
- Dokunarak ele gelen bir kitle olup olmadığını kontrol edin.
- Kolları yukarı kaldırarak, memenin biçimini, büyüklüğünü ve yüzeyini kontrol edin.
- Elle muayene sonucu herhangi bir farklılık ile karşılaşmanız durumunda en kısa zamanda hekime başvurun.
Meme kanseri cerrahisi ve tedavi yöntemleri
Günümüzde hızla gelişen tıbba karşı henüz meme kanserini önleyecek bir ilaç veya aşı geliştirilememiştir. Buna rağmen en etkin tedavi edilebilen kanser türüdür, meme kanseri. Ancak bu tedavi edilebilirlik, erken tanı ile mümkün olmaktadır. Zira erken tanı ile meme kanserinin getireceği sorunlar henüz büyümeden tedavi edilebilmektedir. Sözünü ettiğimiz bu erken tanının en etkili yöntemlerden biri de hastaların risk durumlarına göre belirlenen tarama programlarına uymasıdır. Mamografi ve diğer tetkiklerini aksatmadan yerine getirmesi önemlidir. Kısacası, meme kanserine ne kadar erken tanı konulursa tedavi şansı da o kadar yüksek olacaktır. Kanserli dokunun cerrahi yöntemle çıkarılması, Radyoterapi (ışın) ve Kemoterapi (ilaç) tedavileri meme kanserine uygulanacak tedavi yöntemleridir.
Erkeklerde de meme kanseri görülebilir mi?
Erkeklerde meme kanseri tanısı, ”Erkeklerde olmaz” anlayışından haraketle geç konulmaktadır. Tıpkı kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de en sık belirti, ele gelen sertlik (kitle) olayıdır. Bu durumu fark eden her erkeğin hiç vakit geçirmeden meme kanseri konusunda bir uzman hekime başvurması gereklidir. Erkeklerdeki meme kanseri tedavisi de hemen hemen kadınlara yapılan tedavi gibidir. Cerrahi müdahale, Kemoterapi, – Radyoterapi ve hekimlerce öngörülen ilaçlar ile yapılan tedavilerdir.