Safra kesesi taşları nasıl oluşur? Safra taşları neden oluşur, belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Bu sorulara cevap vermeden önce safra kesesinin işlevini inceleyelim:

Safra Kesesi Nedir?

Safra kesesi karaciğerin sağ lobunun altında yer alan armut şeklinde yaklaşık 7-9 cm uzunlukta, 3-4 cm genişlikte bir kese organdır. Karaciğerde yapılan safrayı toplar ve ögünler arasında safrayı konsantre ederek depo görevi görür. Safra kesesi salgılanan hormonların etkisiyle kasılarak konsantre safrayı oniki parmak barsağına salarak yağların emilimini sağlar. Karaciğer günde 500-1200 ml safra salgılar.

Safra Kesesi Taşları Neden Oluşur?

Safra taşları kolesterol ve pigment taşları olmak üzere ikiye ayrılır. Beslenme, yaşam stilindeki değişiklik, genetik, ileri yaş, obezite, gebelik, ilaçlar hızlı kilo verme, hemoglobinopati gibi kan hastalıkları, siroz gibi nedenlerle oluşur.

Safra Taşlarının Belirtileri

Safra kesesi taşlarının 2/3 ü hiç bir şikayete yol açmaz. Şikayeti olan hastaların %70-80 inde temel şikayet sağ üst kadran ağrısıdır. Ağrı yoğunlukla yemekten sonra başlar, sıklıkla kusma ve terleme eşlik eder.

Safra Kesesi Taşları Nelere Yol Açar?

Safra taşları bazı durumlarda hiçbir soruna yol açmayabilmektedir. Bunun yanı sıra;

  • safra kesesi iltihabı,
  • safra kesesi delinmesi,
  • safra kanalına taş düşmesi,
  • sarılık,
  • safra yolları iltihabı,
  • pankreatit,
  • safra kesesi kanseri,
  • ileus (barsak tıkanıklığı)

gibi hastalıklara sebep olabilmektedir.

Nasıl Tanı Konur?

Hekim tarafından yapılan muayene sonucu yapılan basit bir karın ultrasonografi ile tanı konulabilir. Ancak komplikasyona yol açmış bir safra taşında MR, ERCP gibi ileri tetkikler gerekebir.

Safra Taşlarının Tedavisi

Semptomatik safra taşlarının standart tedavisi safra kesesinin taşlar ile birlikte alınmasıdır. Bu ameliyat günümüzde karın içine 10 mm’lik kesi ile girilen özel bir kamera yardımı ile kapalı olarak yapılabilmektedir.
Yaklaşık 30-45 dakika süren ameliyat sonrası hasta hastanede 1 gün kalarak ertesi gün hastaneden taburcu olabilmektedir. Ameliyat sonrası 7-10. gün aktif olarak normal hayatına dönebilmektedir.

Aralık 4, 2020