Yakını görme problemi genellikle yaşla birlikte ortaya çıkıyor.

İlerleyen yaşa bağlı olarak ortaya çıkan görme bozuklukları, ileri tekniklerle yapılan ameliyatlar sayesinde sorun olmaktan çıktı. 40 yaşından itibaren uygulanabilen ‘presbiyopi’ ameliyatı görme sorununu tamamen iyileştiriyor. Presbiyopi ameliyatı ile göz içine yerleştirilen lens, hastayı ömür boyu gözlüğe mahkum olmaktan kurtarıyor. Yaklaşık 5-10 dakika süren bu operasyon, hastanın ileride katarakt olma ihtimalini de tamamen ortadan kaldırıyor Kataraktı olan hastalarında ameliyat sonrası uzak ve yakını gözlüksüz görmesini sağlıyor.

Gözdeki Mercek Değiştiriliyor!

Yaşa bağlı olarak ortaya çıkan yakını görme sorunlarını gidermek için yapılan ‘presbiyopi’ ameliyatları, hastaları ömür boyu gözlük kullanmaktan kurtarıyor.

Kataraktı olan hastalarda katarakt ameliyatı FAKO sonrası göz içine multifokal IOL göz içine yerlestirilir. Kataraktı olmayan yakında gözlük takmak istemeyen hastalarda FAKO ameliyatı ile hastanın kendi lensi alınıp multifokal ıol göz içine yerleştirilir. Biz bu operasyona ‘refraktif lens değişimi’ ya da ‘şeffaf lens değişimi’ diyoruz. Daha da açacak olursak gözün içindeki doğal mercek yerine yeni bir mercek koyuluyor. Bu sayede göz numarası düzeltiliyor.

Yakını görme ile ilgili problemler nasıl ortaya çıkıyor?

40-45 yaşından sonra sıklıkla şikâyet edilen yakını görme ile ilgili problemler neden yaşanıyor? İnsan gözü aslında beş metre ve ötesini görmek üzere ayarlanmıştır, uzağı görmek için programlanmıştır. Yakını görmek içinse, biz fark etmeden gözümüzün içinde birtakım kaslar çalışır. Doğal lensimizin kırıcılığı değişir ve biz yakını görebilir hale geliriz. Bunu; otomatik fokuslu bir fotoğraf makinesinin, yakına fokus yapmasına benzetebiliriz. İnsan gözündeki bu harika mekanizma, malesef 40-45 yaşından sonra zayıflayarak, etkisini yitirir.

Yakını görme problemi nedir?

40-45 yaşından önce hiçbir göz problemi bulunmayan biri, o yaşlardan sonra bir buçuk numara yakın gözlüğüne ihtiyaç duyacaktır. 60 yaşında bu ihtiyaç üç numaraya ulaşır. Biz aslında doğal olan bu bozukluğa ‘presbiyopi’ diyoruz. Presbiyopi yalnızca yakın problemidir. 40-45 yaşına gelen bir insanın ilk fark ettiği sorun; her zamanki doğal okuma mesafesinden okuyamaması, elindeki objeyi biraz daha uzağa götürerek netleştirmesidir. Bu durum miyopları daha az etkiler. Özellikle düşük düzeydeki miyoplar gözlüklerini çıkarttıkları zaman yakını görebilir hale gelirler.

Presbiyopi ile ilgili sıkça sorulan sorular

Presbiyopi ile hipermetrop farklı mıdır?

Farklıdır. Hipermetropi, miyop ve astigmat gibi bir kırma kusurudur. Hipermetropi ile presbiyopinin karıştırılmasının nedeni; hipermetroplarda da temel problemin yakını görememek olmasıdır. Düşük ve orta düzeydeki hipermetropide 40-45 yaş öncesi kişiler biraz önce bahsettiğimiz uyum mekanizmasını kullanarak hipermetropi kusurunu da yenerler. Aynı mekanizmayı hem uzakta hem yakında kullandıkları için özellikle yakın okumalarda güçlük çekmeye başlarlar. 40 yaşından sonra ise, hem uzakta hem yakında gözlük kullanmaları gerekir. Presbiyopi ise, 40 yaşından sonra gözün uyum yeteneğini yitirmeye başlamasıyla oluşan bir yakın görme problemidir. Yaşa bağlı olarak gelişir ve toplumun tamamını etkiler.

Presbiyopi’nin tedavisi nasıldır?

Presbiyopi başladığında, yani; yakındaki cisimleri görmekte zorlanmalar ortaya çıktığında, en kolay çözüm bir yakın gözlük edinmektir. Yalnızca yakını görmek için kullanılan bu gözlük, özellikle iş hayatında yoğun olan kişiler tarafından kolayca kabul edilemiyor. Bugün göz hastalıklarındaki birçok problemin üstesinden gelinebiliyor. İleri teknoloji sayesinde, lazerle miyop, hipermetrop ve astigmat tedavileri yaklaşık 10 dakikalık operasyonla yapılabiliyor. Yine kısa süreli operasyonla fako kullanılarak katarakt ortadan kaldırılabiliyor. Temel göz problemlerini çözebilen bilim dünyasının bugünlerde hedeflediği konulardan biri de presbiyopi tedavisi oldu.

Presbiyopi ameliyatı zor mudur?

Hayır, zor bir ameliyat değil. Gözümüzün içindeki doğal merceği göz numarasını düzeltmek amacıyla alıp, yerine yeni bir mercek koyuyoruz. Bu operasyon yöntemini gözleri lazer tedavisine uygun olmayan yüksek miyop ya da hipermetrop hastaları için tercih ediyoruz. Ameliyat yaklaşık 5-10 dakika sürüyor ve hasta ertesi gün yakını görmeye başlıyor. Görmenin tam olarak oturması ise, bir aylık zaman diliminde oluyor.

Kimler presbiyopi ameliyatına uygundur?

Kataraktı olan FAKO ameliyatı olacak hastalar 40 yaşın üzerinde, gözünde önemli bir problemi ve yüksek astigmatı bulunmayan kişiler bu ameliyatı olabilir. Miyop ya da hipermetrop hastaları, bu operasyonla hem uzağı hem de yakını gözlüksüz olarak görebilirler. Sadece yakın görme problemi yani; presbiyopi’si olan hastalar da çok odaklı lensin göz içine ameliyatla yerleştirilmesi sonucu, yakın görme yeteneklerini yeniden son derece iyi bir şekilde elde edebiliyorlar. Hasta kaç yaşında olursa olsun, bu ameliyat yapıldıktan sonra yakını mükemmel bir şekilde görebilir.

Katarakt Riski Kalmıyor

Operasyon sırasında hastanın doğal lensini aldığımız için ileriki yıllarda katarakt gelişimi gibi bir problem riski tamamen ortadan kalkmış oluyor. Bu operasyonu kataraktı olan hastalara da uygulayabiliriz. Katarakta bağlı görme problemi olan hastalar bu operasyondan sonra görme sorunları ortadan kalkacağı gibi, hem uzak hem de yakınla ilgili gözlük takmadan, yaşamlarını devam ettirebilirler.

Bu, dünyada da çok yeni bir ameliyat mı?

Aslında değil. Ama son yıllarda lens teknolojisindeki gelişmeler bu ameliyatlardan alınan sonuçları çok üst düzeye çıkarttı.

Şubat 12, 2020