Adet gecikmesi birçok kadının hayatının bir döneminde yaşadığı bir durumdur. Döngüdeki sapmalar adetin normalden geç başlaması ya da erken başlaması şeklinde olabilir. Adet gecikmesi neden olur? Döngü uzunluğu ne kadar olmalı? Adet düzensizlikleri ile ilgili en çok merak edilen bu soruları sizler için cevapladık.
Adet gecikmesi nedir?
Regl (adet) döngüsü çoğu kadın için 28 gündür. Burada gün sayısı son regl görmeye başlama tarihinden itibaren hesaplanır. Ancak bu süre herhangi bir problem olmaksızın 21 – 35 gün arasında değişebilmektedir. Ayrıca her ay döngüde birkaç gün sapma olması normal kabul edilmektedir. Adet gecikmesinden bahsedebilmek için normal döngü uzunluğundan en az 7 gün geçmiş olması gerekmektedir. Döngüdeki bu sapmalar çeşitli sebeplerle ortaya çıkabilmektedir.
Adet gecikmesi nedenleri nelerdir?
Gebe kalma başlıca doğal sebeptir. Bu durumda adet kanaması görülmez. Eğer gebelik durumu yoksa adet gecikmesinden bahsedilebilir. Adet gecikmesinin birçok sebebi olabilmektedir. Yaygın sebepleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Aşırı stres
- Ani kilo verme ya da aşırı kilo alma
- Aşırı zayıf ya da aşırı kilolu olma durumu (hormon üretiminde dengesizliklere yol açtığı için)
- Emzirme döneminde olmak
- Aşırı egzersiz yapmak
- Doğum kontrol ilacı kullanmak
- Diyabet, kalp hastalıkları, çölyak hastalığı gibi çeşitli kronik hastalıklar
- Tiroid hastalıkları
- Menopoz
- Polikistik over sendromu
Adet gecikmesinin belirtileri nelerdir?
Adet gecikmesi genellikle hormonlardaki düzensizlik kaynaklı oluşmaktadır. Hormonal düzensizlikler tüylenme, sivilcelenme, kilo alma-verme gibi farklı şikayetlere de yol açabilmektedir. Bununla birlikte adet gecikmesinin görüldüğü durumlarda aşağıdaki belirtiler görülebilmektedir:
- Bel ağrısı
- Karın ağrısı
- Tüylenme problemi
- Baş ağrısı
- Sivilcelenme
- Aşırı kilo alma
Adet gecikmesi için tedavi gerekiyor mu?
Çoğu kadında belirli dönemlerde adet döngüsünde düzensizlikler görülebilmektedir. Bu düzensizlikler yılda birkaç kez meydana gelebilmektedir. Ancak adet düzensizlikleri uzun süreli görülüyorsa altta yatan bir hastalığın habercisi olabilmektedir. Bu nedenle uzun süreli görüldüğü vakalarda mutlaka sağlık kuruluşuna gidilmesi ve ilgili tetkiklerin yapılması gerekmektedir.
Tedavi için öncelikle gecikmenin neden kaynaklandığı belirlenmektedir. Bunun için çeşitli tetkikler uygulandıktan sonra kişiye özel bir tedavi planlanmaktadır.
Eğer stres, düzensiz beslenme vb. etkenlerle adet düzensizliği görülüyorsa kişinin yaşam tarzında birtakım değişiklikler yapması gerekebilmektedir.