Gebelikte, bu süreci en iyi şekilde geçirebilmek için beslenme kurallarına dikkat edilmelidir. Gebelikte sağlıklı beslenme hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir. Gebelik sürecinde ortaya çıkan sağlık problemleri genellikle yeme alışkanlıkları ve yanlış beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Gebelikte neleri yemeli, nelerden uzak durmalı gibi sorular anne adaylarının en sık merak ettiği konuların başında geliyor.
Gebelikte beslenme nasıl olmalı sorusunun cevaplarından önce anne adaylarında görülen sağlık sorunlarının nedenlerine de bakmak gerekir.
Gebelikte yaşanan sağlık sorunlarının nedenleri
- Sağlıksız gıdalar ile beslenme
- Düzensiz beslenme
- Ağır şeyler kaldırmak
- Ani hareketlerde bulunma
- Düzensiz uyku
- Alkol ve sigara
- Yanlış ilaç kullanımı
- Az su içmek
Gebelikte ortaya çıkan sağlık sorunlarının birçoğunun temelinde sağlıksız beslenme bulunmaktadır. Bu nedenle hem bebek hem de anne adayı için hamilelikte beslenme düzenine dikkat edilmelidir.
Gebelikte sağlıklı beslenme nasıl olmalı?
Gebelikte sağlıklı beslenme listesinde; süt ve süt ürünleri oldukça önemli bir grup olarak bilinmektedir. Hamilelikte kalsiyum ihtiyacı artar. Bu nedenle kalsiyumdan zengin olan süt, peynir, yoğurt ve ayran tüketimi anne adayın kemik kütlesini korumaya, bebeğin iskelet sistemini geliştirmeye yardımcı olur.
Hamilelikte beslenme programının içerisinde protein içeren besinler de kesinlikle bulunmalıdır. Özellikle kırmızı et ve balık tüketimi bu süreçte ihmal edilmemelidir. Sabah kahvaltılarında ise yumurta ve bolca yeşillik tüketmek faydalı olacaktır. Akşamları ise yemeklerin yanında ayran veya yoğurttan herhangi birisi tercih edilebilir.
Özellikle bu dönemde sağlığı olumsuz yönde etkileyecek olan kızartma gibi yağlı gıdalar, şekerli yiyecekler, hamur işi gibi yüksek karbonhidrat içeren gıdalardan uzak durulmalıdır. Bu tür gıdalar hem fazladan kilo alınmasına sebep olmakta hem de anne adayında diyabet, tansiyon gibi hastalıkların ortaya çıkma riskini arttırmaktadır.
Gebelikte beslenmede gıda çeşitliliği olması da önemli bir unsurdur. Örneğin her gün aynı meyveyi yemek yerine bunu çeşitlendirmek gerekir. Ayrıca günde 2-3 porsiyon kadar meyve tüketimi çok önemlidir.
Hamilelik döneminde beslenmede nelere dikkat etmeli?
- Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek tercih edin.
- Besin değeri yüksek olan bulgur, karabuğday pilavı, tam buğday ekmeği, tam buğday makarna gibi gıdaları öğünlerinizde eksik etmeyin.
- Haftada 2 kere iyi bir Omega 3 kaynağı olan balık tüketmeye özen gösterin. Ancak dip balıkları yüksek cıva içermesi nedeniyle bu dönemde tüketilmesi zararlı olacaktır. Pişirme yöntemi olarak kızartma yerine ızgara, fırın ya da buğulama yöntemini tercih edin.
- Bitkisel Omega 3 kaynağı olan, keten tohumu, ceviz, avokado, semiz otu ve chia tohumu gibi gıdaları da beslenmenize dahil edin.
- Kalsiyum en önemli ihtiyaçlarınızdan birisidir. Bu nedenle süt ve süt ürünleri tüketimini aksatmayın. Ancak bakterilerden korunabilmek adına pastörize olmayan süt ve süt ürünlerini tüketmekten kaçının.
- Folik asit kaynağı olan besinler tüketin. Yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, kereviz, bamya, brokoli, et, süt, yoğurt, yumurta, susam, badem gibi besinler folik asitten zengin besinlerdir.
- Bol su içmeye özen gösterin.
- Asitli içeceklerden uzak durun.
- C vitamininden zengin besinler tüketin.
- Beslenmenizde demir kaynaklarını mutlaka bulundurun. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, et, kuru baklagil ve kuru meyvelerde demir bulunmaktadır.
- Proteinden zengin beslenmeye özen gösterin. Kırmızı et haftada 1-2 gün tüketebilirsiniz. Ancak çoğunlukla protein ihtiyacınızı tavuk, balık, hindi eti, kuru baklagil ve kuru yemişler ile karşılayın.
- Bitki çayları tüketirken dikkatli olun. Rezene, ıhlamur, papatya, zencefil, kuşburnu güvenle içebileceğiniz bitki çaylarıdır. Ancak ada çayı, melisa gibi bazı bitki çayları hamilelikte önerilmemektedir. Bu nedenle bitki çayı tüketirken hamilelikte sakıncası olup olmadığından emin olun. Doktorunuza danışabilirsiniz.
- Meyve ve sebze tüketmeye özen gösterin. Yediğiniz meyve ve sebzeleri çeşitlendirin, her besinden almaya çalışın.
- Hamilelikte kuruyemiş faydalıdır. Ancak ölçülü tüketin. Fazla tüketimi fazla kilo alımına sebep olabilir.
- Tuz tüketimini sınırlandırın. Ayrıca kullandığınız tuzun iyotlu olmasına özen gösterin.