Bitkiler tarih boyu tedavi amaçlı kullanılmışlardır. Çay, bilinen en eski ve en basit ilaç uygulama şekillerinden biridir. Avantajı, sıcak suda çabuk çözünen faydalı kimyasalların ağızdan başlayarak sindirim sisteminde kolay emilimidir. Bitki çayları faydaları, içerisinde bulunan fitokimyasal bileşenler, vitamin ve minerallerden gelmektedir. Bitki çaylarının etkilerini mucizevi olarak değerlendirmek elbette yanlış olur. Ancak dengeli beslenme programlarına belirli ölçülerde bitki çaylarının eklenmesi fayda sağlayacaktır.

Bitki Çayları Faydaları Kullanım Miktarına Göre Değişiyor!

Bitki çayları faydaları kullanım miktarı ve sıklıkları ile de ilgilidir. Ayrıca bir bitki yalnızca tek bir fitokimyasal içermediğinden tek yönlü bir faydadan söz etmek yanlış olacağı gibi farklı karışımların toksik, zararlı etki göstermeyeceğini söylemek de yanlış olacaktır. Her bitkinin yapısındaki faydalı bileşenler suda çözünemeyebilir. Bu nedenle her bitkinin çayı da yapılamaz.

Bu yazımızda, özellikle kış mevsiminde sağlığın korunmasında ve ayrıca kilo kontrolünde fizyolojik ve psikolojik destek gördüğümüz bitki türlerinden yalnızca bazılarına, kullanım amaçları ve faydalarıyla birlikte yer vermek istedik.

Hangi Bitki Çayı Neye İyi Geliyor?

Bitki çayı seçimi yaparken birçok insan en çok da bu soruyu soruyor: “Hangi çay hangi konuda etkili ve neye iyi geliyor?”

Yeşil Çayın Faydaları

Yüksek antioksidan içeriği yönüyle kalp-damar hastalıkları ve kansere karşı koruyucu etki gösterdiği bildirilmektedir. Ayrıca yapısında bulunan EGCG (epigallokateşin galat) nin yağ metabolizmasını hızlandırdığı ve dolayısıyla şişmanlamayı önleyici etki gösterdiği bildirilmiştir.

Sinameki Yaprağı

Kabızlığa karşı etkilidir. Bu etkiyi kalın bağırsakta su ve elektrolit emilimini azaltarak bağırsak içeriğinin hacmini ve dolayısıyla basıncı artırmak suretiyle stimülan müshil etki göstererek sağlar. Fakat sık kullanımda bağırsakta tahrişe ve tembelliğe neden olabilmektedir.

Ekinezya

Üst solunum yolu enfeksiyonlarında koruyucu ve tedavide yardımcı olarak kullanılır. Ayrıca uçuk virüsü gibi virüsleri de öldürdüğü bildirilmiştir.

Adaçayı

Hazımsızlık şikayetlerinde ve iştah kaybında yararlanılmaktadır. Ağız ve boğaz enfeksiyonlarında ve yangılarında etkilidir

Ihlamur çiçeği

Soğuk algınlığında şikayetleri hafifletici, terletici ve balgam söktürücü, hangı ve ağrı giderici olarak kullanılmaktadır. Öksürük şikayetlerini de hafifletir.

Mate

Zihinsel ve fiziksel yorgunluklarda, yapısındaki kafein ve klorojenik asit sayesinde uyarıcı etki gösterir.

Sarı Kantaron

Hafif ve orta dereceli depresyonlarda kullanılır.

Zencefil

Taşıt tutması, hamilelikte yaşanan sabah bulantıları ve kemoterapi gören hastalarda ilaçların yol açtığı bulantılarda önleyici etkileri bulunmaktadır.
Safra arttırıcı etkisiyle yağlı öğünlerden sonra tüketimi sindirime yardımcı olur. Limon ve ballı çayı soğuk algınlıkları ve boğaz ağrılarında etkilidir.

Tekrar hatırlatmak gerekir ki bitki çaylarını kesin tedavi edici olarak görmemeli, uzman tavsiye ve tedavisi yanında yardımcı olarak değerlendirmelidir. Dozu aşmak ilacı zehre çevirir. Afiyetle.

Eylül 18, 2020