Rahim, yumurtanın döllenmesiyle meydana gelen embriyonun yerleştiği ve doğuma kadar gelişimini sürdürdüğü kadın üreme sistemi organlarından biridir. Adet dönemi döngüsü öncesinde kadınların hormon dengelerinde bazı değişiklikler meydana gelmektedir. Her 28 günlük döngüde rahim duvarı kalınlaşarak kendisini olası gebeliğe hazırlamaktadır. Herhangi bir döllenme olmaması durumunda ise adet kanaması meydana gelmektedir. Hormonal dengenin bozulması sonucu rahim duvarı kalınlaşması olarak adlandırılan sağlık problemi ortaya çıkabilmektedir.
Rahim duvarı kalınlaşması, her kadını yakından ilgilendiren ve toplumda sıkça görülen sağlık sorunlarının başında yer almaktadır. Özellikle menopoz dönemindeki kadınlarda daha sık rastlanmaktadır. Ancak her yaş grubunda görülebilmektedir.
Tıpta “endometrial hiperplazi” olarak tanımlanan rahim duvarı kalınlaşması, rahmin iç tabakasının fazla kalınlaşması sonucu meydana gelmektedir. Bu durum anormal kanamalara neden olmaktadır. Tedavi edilmediğinde ise kanser oluşumuna neden olabilmektedir. Bu nedenle tedavisi aksatılmamalıdır.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Belirtileri
Tek başına belirgin semptomlara yol açmaz. Hastalık her yaştan kadını ilgilendiren ve dikkat etmesi gereken bir problemdir. Bununla birlikte düzensiz adet gören her kadının bu risk grubunda yer aldığı unutulmamalıdır.
Rahim duvarı kalınlaşması belirtileri kısaca şu şekilde sıralanabilir:
- Adet kanamasının normalden daha uzun sürmesi,
- Eskiye nazaran daha fazla kanamanın olması,
- Adet kanamalarının düzensiz olması,
- İki adet dönemi arasının 21 günden az olması,
- Adet dönemleri arasında kahverengi lekelerin olması,
- Ağrılı adet dönemleri,
- Menopoz sonrası vajinal kanamalar
Bu belirtiler rahim duvarı kalınlaşmasını direkt ifade etmeyebilir. Ancak bu durumları yaşayan kadınların her ihtimale karşı uzman bir doktora başvurması önerilmektedir.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedenleri Nelerdir?
Kadınların adet döngüsü östrojen ve progesteron adı verilen hormonlara dayanmaktadır. Bu hormonlar uyumlu olduğu sürece hiçbir problem yaşanmamaktadır. Fakat hormonların dengesizliği, rahim duvarı kalınlaşmasına yol açabilmektedir. Örneğin çok fazla östrojen hormonuna sahip olurken yeterli progesterona sahip olmamak, rahim iç tabakasının büyümesine ve kalınlaşmasına yol açmaktadır.
Bu problem özellikle 35 yaş ve üzeri kadınlarda görülmektedir. Hormonal dengenin bozulması ve farklı hastalıklar, bu probleme yol açabilmektedir. Bununla birlikte rahim duvarı kalınlaşmasının nedenleri arasında pek çok faktör sıralanabilse de en temel neden menopoz dönemidir. Bu dönemde progesteron hormonu üretilmez. Bu nedenle de rahim duvarı incelmesi oldukça zordur.
Bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan östrojen içerikli ilaçlar, progesteron ile dengelenmediğinde rahim duvarı kalınlaşmasına neden olabilmektedir. Hormon içerikli ilaçlar mutlaka hekimin belirlediği dozda ve sürede kullanılmalıdır. Ayrıca obezite, diyabet, tiroit ve yumurtalık tümörleri gibi bazı problemler, rahim duvarı kalınlaşmasına yol açabilir. Hemen hemen tüm nedenler, progesteron hormonun yeteri kadar salgılanmamasından kaynaklanır.