Her iki burun deliğinin alt, orta ve üst bölümlerinde olmak üzere toplam 6 adet bulunan konkalar, halk arasında burun eti adı ile bilinir. Konkalar bazen çeşitli nedenlere bağlı olarak şişer ve büyür. Bu durum tıp dilinde konka hipertrofisi, diğer adıyla burun eti büyümesi olarak adlandırılır. Nefes almayı zorlaştıran burun eti büyümesi, yaşam kalitesini ciddi oranda düşürebilmektedir.

Burun Eti Büyüklüğü Nedenleri

Burun eti büyümesi nedenleri arasında hamilelik, alerjik reaksiyonlar ve burun kemiği eğriliği, ilk sıralarda gelmektedir. Bunların yanı sıra bazı enfeksiyonlar, ilaçlar ve çevresel etkenler de burun eti büyümesine yol açabilmektedir.

Burun Eti Büyümesinin Belirtileri

Burun eti büyümesi belirtileri arasında en sık rastlanan, burun tıkanıklığıdır. Burun eti sorunu yaşayan kişiler, genellikle nefes almakta zorlanırlar. Gece uyurken oksijen alımını artırmak için ağızlarından nefes alan hastalar, burun tıkanıklığı yüzünden horlama yaşayabilir.

Bunlara ek olarak ortaya çıkan belirtiler arasında şunlar sıralanabilir:

  • Alın kısmında basınç
  • Koku alımında farklılık
  • Burun akıntısı
  • Yüzde hafif ağrı

Burun Eti Ameliyatı

Burun eti büyümesi rahatsızlığı ile gelen hastalarda öncelikle hastalığın altında yatan neden teşhis edilerek gerekli medikal tedavi uygulanır. Medikal tedaviden istenilen sonuç alınamıyor ve hastanın şikayetleri devam ediyorsa, ameliyat seçeneğine yönelmek gerekir.

Hastanın burun kemiğinde sorun olmaması halinde burun etinin küçültülmesi işlemi uygulanır. Burun eti küçültme ameliyatlarında kullanılan lazer tekniği sayesinde işlemden tek seansta kesin sonuç alınabilmektedir.

Burun eti ameliyatı, gelişen teknoloji sayesinde lazer ve radyofrekans cihazları kullanılarak son derece hızlı ve konforlu şekilde yapılabilmektedir. Yılın her zamanı yapılması uygun olan burun eti ameliyatları için belirli bir süre yoktur. Fakat mevsimsel alerjik rinit rahatsızlığı yaşayan hastaların alerji mevsiminde ameliyat olmaması tavsiye edilir.

Burun Eti Ameliyatı Sonrası Süreç

Burun eti ameliyatından sonra iyileşme, yaklaşık 3 ya da 4 hafta kadar sürebilir. Bu süreçte hastaya kendini zorlayacak işler yapmaması ve ağır kaldırmaması önerilir. Ancak hastanın yüzünü yıkamasında ya da banyo yapmasında sakınca yoktur. Doktorun önerdiği burun spreylerini düzenli şekilde kullanarak iyileşme süresi hızlandırılabilir.

Nisan 6, 2023