Huzursuz bacak sendromu diğer adıyla Willis-Ekbom hastalığı oldukça yaygın olarak görülen, hastalar tarafından tarif edilirken zorlanılan bir sinir sistemi hastalığıdır. Genellikle hastalar;
- “bacaklarımı sürekli hareket ettirmek zorunda kalıyorum”,
- “bacaklarımı nereye koyacağımı bilemiyorum”
- “bacaklarım sürekli kasılıyor”
Gibi cümlelerle şikayetlerini dile getirmektedir.
Huzursuz bacak sendromu belirtileri
- Bacaklarda ve ayaklarda huzursuzluk hissi
- Bacakları sürekli hareket ettirme ihtiyacı
- Hareket edildiğinde rahatsızlık hissinde azalma
- Gece özellikle uykuya geçmeden önce şikayetlerin artması ve uykuya geçmede zorluk
- Bacaklarda istemsiz kasılmalar
Huzursuz bacak sendromu tedavi edilmediğinde yaşam kalitesini düşürebilmektedir. Özellikle uyku problemlerine sebep olması bakımından hastaların gün içerisinde kendisini oldukça yorgun hissetmesine, hafıza problemleri yaşamasına, uzun vadede ise depresyona yol açabilmektedir. Bu nedenle tedavi için mutlaka nörolog muayenesine gidilmelidir.
Huzursuz bacak sendromu neden olur?
Huzursuz bacak sendromu hastalığının tam olarak nedeni bilinmemektedir. Ancak araştırmalara göre beyin tarafından salgılanan dopaminde bir dengesizliğin sebep olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte bazı etkenler huzursuz bacak sendromunun görülmesinde rol oynayabilmektedir. Bunlar;
- Genetik yatkınlığın olması
- Gebelik
- Demir eksikliği, anemi,
- Nöropati
- Alkolizm
- Antidepresan ve antipsikotik ilaç kullanımı
- Omurilikte meydana gelen lezyonlar
Şeklinde sıralanabilir.
Huzursuz bacak sendromu tedavisi
Huzursuz bacak sendromunun tedavisi için öncelikle altta yatan tıbbi bir durumun varlığı araştırılmalıdır. Örneğin demir eksikliğine bağlı gelişen huzursuz bacak sendromunun tedavisi için hekimin reçete edeceği ilaçlar ile hastalık kontrol altına alınabilmektedir.
Hastalığın ilişkilendirildiği tıbbi bir durum yoksa tedavi için öncelikle yaşam tarzı değişiklikleri yapmak gerekebilir. Bu değişiklikler ile sonuç alınamadığı durumlarda hekim farklı türde ilaçlar reçete edecektir. Ancak ilaç kullanımı mutlaka hekim kontrolünde olmalıdır. Bu ilaçlar; dopamin seviyesini yükselten ilaçlar, uyku ilaçları, kas gevşeticiler olabilmektedir. Hangi ilaçların ve ne sıklıkta kullanılacağı hastadan hastaya göre değişmektedir. Bu nedenle hekim reçete etmeden ilaç kullanımına başlanmamalıdır.
Bazı farklı hastalıklar ile ilgili ilaçlar şikayetleri arttırabilmektedir. Bu nedenle kullanılan ilaçlar ile ilgili hekime bilgi vermek önem taşımaktadır.
Yaşam tarzı değişiklikleri ve öneriler
- Masaj, sıcak ve soğuk kompres uygulamaları şikayetleri hafifletebilir.
- Kafein tüketimini azaltmak şikayetleri azaltmada yardımcı olabilir.
- İyi bir uyku ortamı sağlamak gerekir. Sessiz, serin ve rahat bir uyku ortamı ile birlikte her gün aynı saatte yatmak ve aynı saatte uyanmak, uykuyu düzenlemek şikayetlerin azalması için oldukça önemlidir.
- Orta derecede düzenli egzersiz faydalı olacaktır. Ancak uyumadan hemen öncesinde geç saatlerde egzersiz yapılması tavsiye edilmez. Bununla birlikte egzersizde aşırıya kaçılması da semptomları arttırabilir.
- Hareket ettirme ihtiyacı hissedildiğine bu duruma karşı koymamak gerekir. Hareket ettirme isteği bastırılmaya çalışıldığında stres nedeniyle şikayetler daha da kötüleşebilmektedir.