Yaşlanma ile beraber hücre kayıpları sonucunda kireçlenme görülebilmektedir. İleri yaş hastalığı olarak bilinen kireçlenme genç yaşlarda da görülebilmektedir. Kireçlenme ile eklem hareketlerinde kısıtlılıklar oluşabilmektedir. Vücudun pek çok yerinde görülebilen kireçlenme türlerinden birisi boyun kireçlenmesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Boyunda görülen kireçlenme genellikle boyun ile beraber kolda da ağrılara sebep olmaktadır.

Boyun Kireçlenmesi Nedir?

Tıptaki adı servikal spondiloz olan boyun kireçlenmesi boyun omurgasında bulunan yapıların özelliğini kaybetmesi ve yıpranmasına sebep olan bir hastalık olarak karşımıza çıkar.

İnsan vücudunun boyun kısmında 7 tane omur kemiği bulunmaktadır. Bu kemikleri birleştiren diskler ve eklem bağları da yer almaktadır. Burada yıpranma ilk olarak disklerde görülmektedir.

Disklerde başlayan yıpranmalar içerisinde bulunan sıvıları azaltmakta ve iki omur arasındaki diskler çökmeye başlamaktadır. Ayrıca çevre yapılar da bu durumdan etkilenmektedir. Disk yapısındaki bozulmalar sinirlerin bulunduğu kanalların daralmasına ve sonucunda boyun kireçlenmesi tablosunun oluşmasına neden olmaktadır.

Risk Faktörleri Nelerdir?

  • 40-50 yaş ve üzeri olmak
  • Kilo fazlalığı
  • Sedanter yaşam
  • Boyun travmaları
  • Yanlış hareket ve yanlış duruş
  • Ağır yük kaldırma ve ani hareketler
  • Yanlış yastık seçimi

Boyun Kireçlenmesinin Belirtileri Nelerdir?

Boyun kireçlenmesinde farklı pek çok semptom bulunmaktadır. Bu belirtilerin başında boyun ağrısı gelmektedir. Ayrıca boyun hareketlerinde yaşanan şikayetlere yol açan kireçlenme, sinir basısının derecesine göre sırta, kola da yayılan bir ağrı olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca boyun fıtığı ile benzer belirtiler gösterebilmektedir. Boyun kireçlenmesinde sıklıkla görülen şikayetler şunlardır:

  • Genellikle hareket halinde daha çok yaşanan boyun ağrısı şikayetleri.
  • Boyunda sinir kökü sıkışması ile beraber ellerde uyuşma, karıncalanma ve beceri azalmalarının yaşanması.
  • Enseden baş bölgesine doğru yayılan ağrı durumu
  • Boyunda, omuzda ve ensede sertlik hissi ile birlikte ağrı
  • Kulak çınlamaları
  • Denge bozukluklarının yaşanması.

Bu belirtilerin yanı sıra yaşanan dejenerasyonun şiddetine göre de şikayetler artmaktadır. Eğer kireçlenme durumu omuriliği de etkilemiş ise yürümede güçlükler yaşanabilmektedir. Ayrıca bacaklarda güçsüzlük, dizlerde boşalma hissi ve buna bağlı düşme durumları da yaşanan şikayetler arasında bulunmaktadır. Kireçlenmenin omuriliği etkilemesi durumuna servikal myelopati adı verilmektedir.

Boyun Kireçlenmesi Tedavisi

Boyun kireçlenmesi tedavisi için ilk olarak hastanın öyküsü dinlenmektedir. Daha sonra MR ve röntgen görüntüleri gibi yöntemler ile tanı konulmaktadır. Hastalığın derecesine göre bir tedavi yöntemi belirlenmektedir. Boyun kireçlenmesinde birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Eğer hastalık çok ilerlememiş ise ve sinirlerde omurilik ve bası sıkışması yaşanmamış ise koruyucu tedavi planı oluşturulmaktadır.

Öncelikle hastanın ağrılarını azaltmaya yönelik bazı ilaçlar ve ağrı kesiciler reçete edilmektedir. Özellikle ağrılar kontrol altına alındıktan sonra boyun egzersizleri önerilmektedir. Boyun kireçlenmesi tedavisi için gerekli durumlarda ise hasta fizik tedaviye yönlendirilir veya eklem içi enjeksiyon yöntemi uygulanabilir.

Boyun kireçlenmesi ilerlemiş ise ilaç tedavileri ve rehabilitasyon yeterli olmamaktadır. Omurilik ve sinirler hasar görmüş ise cerrahi yönteme başvurulması gerekebilmektedir. Cerrahi tedavinin amacı ise omurilik ve çevresinde bulunan sinirlerde görülen basının ortadan kaldırılmasıdır. Cerrahi tedavi kararı alınmadan önce hastanın yaşı, hastalık öyküsü ve diğer hastalıkları da göz önünde bulundurulmalıdır.

Ağustos 2, 2022