Oldukça güçlü bir yapıya sahip olan aşil tendonu pek çok sebepten dolayı zedelenebilmekte veya kopabilmektedir. Bu durum, ayak bileği fonksiyonlarında ciddi kayba neden olur. Bununla birlikte aşil tendonu yaralanmaları tedavi gerektiren bir durumdur. 

Tendonlar, kasları kemiklere bağlayan lifli bağ dokulardır ve büyük gerilmelere karşı dayanıklıdır. Ayrıca vücudun taşıyıcı sistemini sabit tutan tendonlar, aşırı zorlama sonucu zarar görebilmektedir. İnsan vücudundaki en büyük tendon olan aşil tendonu; alt bacağın arkasında yer alan baldır kasını, topuk kemiğine bağlar. Bununla birlikte tüm ayak ve yürüme fonksiyonlarını kontrol eder.

Aşil Tendonu Nasıl Yaralanır?

Aşil tendonu çoğunlukla travmatik olaylar sonucu yaralanır. Genellikle aktif spor yapan veya ağır kaldıran kişilerde tendonun gereğinden fazla kullanılması sonucunda gerçekleşir. Aşil tendonu yaralanmalarının başlıca nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Isınmadan spor yapmak
  • Düşmek
  • Yürürken ayağın çukura girmesi
  • Yoğun ve zıplama hareketleri içeren antrenmanlar
  • Topuklu ayakkabı giymek
  • Spor ayakkabı seçiminin yapılan spora uygun olmaması

Aşil tendonu yaralanan kişi ani ve şiddetli bir acı hissedebilmektedir. Bununla birlikte yaralanma sonucu yürüme ve bileği hareket ettirmede zorluk yaşanmaktadır. Yaralanma veya kopmanın şiddetine bağlı olarak cerrahi müdahale gerekebilmektedir.

Aşil Tendonu Yaralanmaları Nasıl Tedavi Edilir?

Aşil tendonu tedavisi için yaralanmaların şiddetine göre acil servise başvurmak gerekebilmektedir. Öncelike ultrason ya da MR ile yaralanmanın derecesi tespit edilerek buna göre tedavi süreci başlar. Aşil tendonu yaralanmalarında tedavi ve iyileşme süreci kişinin yaşı, kilosu ve aktiviteye göre farklılık gösterir. Profesyonel sporcular için operasyon önerilirken, ileriki yaşta veya ameliyat riski olan kişiler için konservatif tedavi uygulanır. Cerrahi müdahale genellikle en son çare olarak kullanılmaktadır.

·         Konservatif Tedavi

Konservatif tedavide amaç, ağırının azaltılmasıdır. Soğuk uygulama ve ağrı kesiciler ile kısa zamanda günlük aktivitelere dönüş sağlanır. Aşil tendonunun iyileşmesi ve bacak kaslarının güçlenmesi için bir uzman gözetiminde egzersizler yapılır. Hasta bu tedavi ile 4-6 ay içerisinde eski formuna kavuşur.

·         Cerrahi Müdahale

Aşil tendonu yaralanmalarında cerrahi müdahale gençler, amatör veya profesyonel sporcular için tavsiye edilmektedir. Bu tedavide amaç kişinin kısa zamanda iyileşmesi ve spor yaşamına tamamen kavuşmasıdır.

Aşil tendonu için yaralanmanın tipine göre operasyon gerçekleştirilmektedir. Ameliyat sonrası ayağın 1 ay boyunca sabit tutulması gerekir. Takip eden süreçte aşil tendonunun tekrar zarar görmemesi için hasta kontrollü bir şekilde hareket ettirilmelidir. 2 ayın ardından hasta ayakkabı giyebilir hale gelirken fizik tedavi ile aşil tendonu güçlendirilmeye başlanabilir.

Ocak 19, 2023