Çocuklarda kırık vakaları deformite ile sonuçlanarak büyüme ile ilgili problemlere sebep olabilmektedir. Bu nedenle basit denilebilecek kazalar bile kötü sonuçlar doğurabilmekte, düşme ve çarpma gibi durumlarda oluşan kırıklara karşı çok dikkat edilmelidir.
Çocuklarda Sık Görülen Kırıklar
Çocuk kemikleri erişkinlerden farklıdır. Dolayısıyla kırık tedavisinde erişkin ile çocuklar arasında farklı yaklaşımlar söz konusudur. Çocukların kemiği daha elastiktir. Büyüme çekirdekleri açık ve kemik zarı kalındır. “Yeşil ağaç kırıkları” denilen kırık türü çocuklarda sıklıkla görülür. Bu tür kırıklarda çocuk kemiklerinde daha kalın ve kemikleri örten “periost” adlı zar sağlam kalmaktadır. Bunun yanı sıra el bileği, kol, köprücük kemiği ve ayak bileği kırıkları da çocuklarda sık görülen kırıklardandır. Çocuklarda eklemlerde oluşan kırıkların tedavisinde çok dikkatli olmak ve bu tür vakaların tedavisi için tecrübeli ellere teslim edilmesi gerekmektedir. Özellikle dirsek ve diz eklemi sakatlıkla sonuçlanabilen ve sık görülen kırık türlerindendir.
Okul Döneminde Çocuklarda Kırık Vakaları Artış Gösteriyor
Okullarda sportif faaliyetler, beden eğitimi dersleri nedeniyle çocukların fiziksel aktivitelerde de artış görülür. Top çarpması, koşarken düşme gibi vakalar da genellikle bu dönemde olur. Ancak bu tür basit vakalarda bile mutlaka sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Özellikle şiddetli ağrı ve deformitelerde uzman görüşü alınarak tecrübeli hekimlerce takip ve tedavi süreci başlatılmalıdır.
Çocuk kırıkları büyümeyi aksatabiliyor. Bu nedenle çocuk kırıkları önemsenmeli ve tedavisinde ekstra özen gösterilmelidir. Tedavi edilmemiş çıkık ve kırıklar ileride yanlış kaynama, büyümenin durması, diğer uzuvlarla uzunluk farkı oluşması gibi istenmeyen sonuçlara sebep olabilmektedir.
Çocuk Kırıkları Tedavisi
Çocuklar hareketli ve enerjik yapılıdır. Dolayısıyla düşme, çarpma gibi vakalar çok sık görülmektedir. Düşme ve çarpa sonucu meydana gelen zedelenmeler basit yumuşak doku zedelenmesi olarak düşünülebilir. Ancak şişlik, morarma ve harekette kısıtlılık gibi belirtiler gösteriyorsa mutlaka tecrübeli bir ortopedi uzmanına başvurulması gerekir.
Çocuklarda görülen kırıklarda çoğunlukla konservatif yani ameliyatsız yöntemle tedavi mümkün olmaktadır. Çocuk kemiklerinin “remodeling” diğer bir deyişle yeniden yapılanma yeteneği vardır. Bu sayede çocuklarda oluşan kırıklar çoğunlukla doğru bir tedavi ile sakatlık bırakılmadan iyileşme sağlanabilir.
Açık kırıklar, çok fazla yer değiştirmiş dirsek eklem kırıkları gibi vakalarda ise cerrahi yöntem gerekli olmaktadır. Başarılı sonuçlar alabilmek ve büyüme çağında çocuğun ileride problem yaşamaması için operasyonun tecrübeli hekimlerce yapılması oldukça önemlidir.