Bunyon olarak adlandırılan Halluks Valgus, en yaygın görülen ayak şekil bozukluğu hastalıklarından birisidir. Ayak baş parmağının yana doğru sapması şeklinde de tanımlanabilmektedir. Zamanla bu sapmayla birlikte başparmağın dış tarafında şişlik oluşur. Bunyon bu şişliğe verilen isimdir. Şişlik büyüdükçe verdiği rahatsızlık hissi de artar.
Halluks Valgus Nedenleri
Yürüme şekli, uygunsuz basış şekli (ayak mekaniği) veya ayak yapısı halluks valgusa sebep olan etkenlerdendir. Uzun süre ayakta durmak ve uygun olmayan ayakkabılar giymek de halluks valgus problemini arttıran etkenlerdir. Bununla birlikte Halluks Valgus için risk oluşturan birçok etken bulunmaktadır.
Risk Faktörleri
- Düztabanlık gibi kalıtsal ayak yapısı sorunları nedeniyle ailede bunyon öyküsü.
- Ayak yaralanmaları.
- Romatoid artrit gibi inflamatuvar hastalıklar
- İçe basma
- Sık sık dar, sivri veya topuklu ayakkabı giyme
- Eklem bozuklukları
Halluks Valgus Belirtileri Nelerdir?
Belirtiler çoğunlukla aşağıdaki gibidir:
- Ayak başparmağını bükememe veya bükmeye çalışırken ağrı ve yanma
- Normal ayakkabı giymekte zorluk
- Ayak tabanında kalınlaşmış cilt
- Çekiç parmakları (ağrılı, sıkı ayak tendonları ve eklemleri)
- Ayak baş parmağında uyuşma
Halluks Valgusu Önlemek için Öneriler
Uygunsuz ayakkabılardan uzak durmak, ayakta kemik çıkıntısı problemini veya mevcut bir çıkıntının kötüleşmesini önlemenin anahtarıdır. Hekiminiz uygun ayakkabıların nasıl seçileceği konusunda ipuçları sunacaktır. Genel olarak, geniş burunlu ve yumuşak tabanlı ayakkabılar almalısınız. Dar ve ucu sivri olan ayakkabılardan ve ayağın ön kısmına baskı uygulayan yüksek topuklu ayakkabılardan kaçının. Düztabanlık veya başka bir kalıtsal yapısal ayak probleminiz varsa, kişiye özel ortezler de bu kemik çıkıntılarının ilerlemesini önlemeye veya yavaşlatmaya yardımcı olabilmektedir. Hekiminizin önereceği Halluks valgus aparatı ile birlikte de başparmağınıza binen yükü azaltabilirsiniz.
Halluks Valgus Tedavisi
Hastalığın ciddiyetini belirlemek ve cerrahi planlama için öncelikle ayağın radyografileri alınır. Hafif ve minimal semptomatik vakalar için ayakkabı modifikasyonları ile tedavi ameliyatsız olabilmektedir.
Ortez, kemik aparatları gibi ve kaliteli ayakkabı seçimi ile halluks valgusu bir nebze önlemek mümkündür. Ayrıca tedaviler ağrıyı azaltabilmekte ve bunyon semptomlarının kötüleşmesi durabilmektedir. Ancak ağrı şiddetlenirse, bunyonu çıkarmak ve ayak başparmağını yeniden hizalamak için yapılacak olan halluks valgus ameliyatı gündeme gelecektir.
İlerleyici deformite ve ayakkabı giyme zorluğu için cerrahi tedavi zorunlu olabilmektedir.
Ameliyat nasıl yapılır?
Ayak başparmağı boyunca küçük kesiler yapılır. Kesiler dikiş gerektirmeyecek kadar küçüktür. Aynı zamanda eklemin her iki tarafındaki kemik düzleştirilir ve düzleştirilmiş bir konuma itilir. Daha sonra kemikleri yerinde tutmak için vidalar konulur.
Tüm prosedür genellikle otuz dakikadan az sürer. Prosedüre bağlı olarak, ameliyat sonrası ayakkabıda kısmi veya tam ağırlık taşıma veya alçı stabilizasyonu önerilebilmektedir. Kemik iyileşmesi sağlanana kadar düzenli aralıklarla ameliyat sonrası radyografiler alınması gerekebilmektedir.