Yenidoğan kalça ultrasonu halk arasında kalça çıkığı olarak bilinen durumun erken teşhis edilmesi için yapılan bir tetkiktir. Gelişimsel kalça displazisi olarak adlandırılan kalça çıkığı geç teşhis edildiğinde kalıcı bozukluklara sebep olabilmektedir. Yenidoğan kalça ultrasonu radyasyon içermeyen ve bebekler için son derece güvenli olan bir tetkiktir.
Yenidoğan kalça ultrasonu neden gereklidir?
Bebek doğduktan sonra kalça eklemi gelişmeye devam eder. Yenidoğan bebeğin kalça eklemlerinde herhangi bir patoloji tespit edilirse tedavisi mümkün olmaktadır. Ancak geç teşhis edilen vakalarda tedavide başarı oranı düşmektedir. Doğumdan 3 ay sonra fark edilen kalça displazisi cerrahi müdahale gerektirmektedir. Yenidoğan kalça ultrasonografisi erken tanıyı mümkün kılan güvenli bir tetkiktir. Bu nedenle yenidoğan bebeklerde önerilen tetkiklerden birisidir.
Gelişimsel kalça displazisi
Yenidoğan bebekte femur başı yanlış pozisyonda konumlandığında ve yerine oturmadığında kalça ekleminde çıkık oluşmaktadır. Kalça ekleminin gelişiminde sorunlara sebep olan bu hastalık gelişimsel kalça displazisi olarak adlandırılmaktadır.
Kalça çıkığı neden olur? Risk faktörleri nelerdir?
- İlk gebelik
- Çoğul gebelik
- Doğumda bebeğin makat pozisyonunda gelmesi
- Ailede hastalık öyküsünün olması
- Amniyon sıvısının yetersiz olması
Yenidoğan kalça displazisi belirtileri
Erken dönemde belirti göstermeyebilmektedir. Bu nedenle kalça ultrasonu çekilmesi önemlidir. Bununla birlikte aşağıdaki belirtiler görülebilir:
- İki bacak arasında uzunluk farkı
- Kalça ekleminde kısıtlılık
- Kalça ve bacaklarda gözle görülür asimetri
- İlerleyen dönemde emekleme, oturma gibi eylemlerde zorlanma
Yenidoğan kalça çıkığı tedavi edilmediğinde ne olur?
Eğer hastalık erken teşhis edilmez ve tedavi edilmezse;
- Topallama
- Küçük yaşlarda kalça ağrısı
- Küçük yaşlarda osteoartrit
- Kalça ekleminde kalıcı hareket kısıtlılığı
gibi kalıcı problemler oluşabilmektedir.
Yenidoğan kalça ultrasonu nasıl çekilmektedir?
Öncelikle bebek yan ya da sırt üstü yatırılmaktadır. Çekim yapılacak bölgeye jel sürüldükten sonra cihaz bu bölgede gezdirilerek ses dalgaları aracılığıyla görüntü elde edilmektedir. Bu tetkik radyasyon içermemektedir. Bu nedenle bebekler için son derece güvenli bir tetkiktir. Bebek tetkik sırasında herhangi bir rahatsızlık hissi ya da acı duymaz.