Kış mevsiminde gün ışığının az olması ve soğuk havalar insanların ruh hali ve motivasyon seviyelerini etkilemektedir. Bununla birlikte güneş ışığının bağırsak sağlığı üzerinde de oldukça önemli bir etkisi vardır. Mutluluk hormonu serotonin güneş ışığının varlığıyla vücudumuzdan salgılanmaktadır. 2015 yılında Cell Journal Dergisi’nde yapılan bir araştırmaya göre; serotonin bir beyin nörotransmiteri olarak bilinmesine rağmen, vücudun serotoninin yaklaşık yüzde 90’ı sindirim sisteminde üretilmektedir. Serotonin eksikliği huzursuz barsak sendromu (IBS) ve sızdıran bağırsak (Leaky Gut) ile bağlantılıdır. Bu nedenle kış mevsiminde bağırsak sağlığını korumak için dikkat edilmesi gereken bazı ipuçları bulunmaktadır.

Bağırsak, esasen, besin alımını ve harcamasını içeren sindirim sisteminin bütünüdür. “İkinci beyin” olarak da bilinir. Bu nedenle bağırsak sağlığını korumak genel sağlığımız için çok önemlidir. Ne yazık ki çoğumuz kışın “sağlıklı” seçimler yapmak için motivasyon kaybı yaşıyoruz. Soğuk hava, ekmek, makarna, çikolata, tatlı gibi yüksek kalorili besinleri daha çok tüketmemize neden oluyor. Rafine unun aşırı tüketimi bağırsak florasını bozarak sindirimimizi kötüleştirebiliyor. Bununla birlikte iltihaplanmaya, şişkinliğe ve şiddetli ağrılara neden olabiliyor. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için orada yaşayan bakterileri sağlıklı ve canlı tutmalıyız.

Bağırsak sağlığını korumak iyi ve kötü bakteriler arasında uygun bir denge kurmayı ve bu dengeyi bozan etkenleri azaltmayı içerir. Kötü beslenme, kronik stres, yetersiz uyku ve aşırı antibiyotik kullanımı yararlı bakterileri yok ederek bizi çeşitli hastalıklara karşı daha korumasız hale getirebilir.

Bağırsak sadece güçlü bir bağışıklık sistemi için gerekli olmakla kalmamaktadır. Aynı zamanda hormonları düzenlemeye, vücuttaki toksinleri ortadan kaldırmaya ve olumlu zihinsel sağlığa katkıda bulunmaya yardımcı olur. Yemeklerden sonra karın ağrısı, şişkinlik, reflü veya gaz şikayetlerinin yanı sıra baş ağrısı, yorgunluk, eklem ağrısı ve bağışıklık sistemi zayıflığı gibi daha az belirgin semptomlarınız varsa bağırsak sağlığınıza daha fazla dikkat etmelisiniz.

Bağırsak sağlığını korumak için nelere dikkat etmeliyim?

  1. İyi beslenin! Zayıflama uğruna metabolizmanızı bozacak sağlıksız diyetler yapmayın!
  2. Yemeklerinize ve salatalarınıza zeytinyağı ekleyin!
  3. Besleyici ve uzun süre tok kalmanıza yardımcı olan kurubaklagil yemeklerini düzenli olarak tüketin!
  4. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için karnıbahar, pırasa, yer elması, balkabağı, kereviz, brokoli gibi kış sebzelerinden bol bol tüketin!
  5. Çeşme suyu, yararlı bağırsak bakterilerimizi öldüren klorla doludur. Yemeklerinize kullandığınız su kaynamış / filtre edilmiş ya da içme suyu olmalı.
  6. Ekmek ve makarna gibi basit karbonhidrat alımınızı sınırlayın. Bunların yerine karabuğday veya yöresel kaliteli buğdaylar tüketin.
  7. Vücudumuzun toksinleri ve atıkları daha kolay uzaklaştırabilmesi için düzenli su içmeyi ihmal etmeyin!
  8. Yoğurt, kefir, organik sirke, turşu gibi doğal probiyotiklerden faydalanın!
  9. Duygu durumumuzu genellikle kötü bağırsak sağlığıyla ilişkilendirmeyiz. Stresli, yorgun, hasta ve endişeli olduğumuzda, bağırsaklarımız sandığımızdan daha fazla etkilenir. Stresinizi yönetmeyi öğrenin! Yürüyüş ve meditasyon yapın!
  10. Hareket edin! Havanın kötü olmadığı zamanlarda mutlaka dışarıda gün ışığında vakit geçirin!
  11. Crohn hastalığı, Ülseratif kolit, Huzursuz Barsak sendromu (IBS) ve Sızdıran Barsak Sendromu (Leaky Gut) gibi ömür boyu beslenme tedavisi gerektiren hastalığınız varsa mutlaka diyetinize dikkat edin.
  12. Kronik konstipasyon (kabızlık) sorununuz varsa mutlaka diyetisyeninizden beslenme desteği alın ve muayenenizi aksatmayın!

Dyt. Nergiz SARUHAN

Şubat 8, 2022