Bağırsak tıkanıklığı, bağırsaklarda kısmi veya tam bir engelleme olduğu durumu ifade eder. Bu engelleme, sindirim sisteminde dolaşımı engeller ve dışkının normal şekilde geçişine izin vermez. Halk arasında bağırsak düğümlenmesi olarak da bilinir. Acil tıbbi müdahale gerektiren ciddi bir durumdur. Halk arasında bağırsak düğümlenmesi olarak da bilinir.

Belirtileri Nelerdir?

Bağırsak tıkanıklığı belirtileri, aniden oluşabilmektedir. Bu yüzden hastalar genellikle doğrudan hastanelerin acil servislerine başvurmak durumunda kalmaktadırlar. Belirtiler, tıkanmanın yeri ve şiddetine bağlı olarak değişebilir. Ortak belirtiler şunlardır:

1. Şiddetli karın ağrısı ve kramplar.
  2. İshal veya kabızlık.
  3. Bulantı ve kusma.
  4. Karında şişkinlik ve gaz birikimi.
  5. Dışkıda kan.
  6. Dışkılamada güçlük.
  7. İştahsızlık ve kilo kaybı.
  8. Karın muayenesinde ele gelen kitle.
  9. Ateş ve vücutta sıvı eksikliğine bağlı olarak ağız kuruluğu.

Bağırsak tıkanıklığı yaşayan bebeklerde belirtiler, biraz daha farklılık göstermektedir. Yukarıdaki belirtilere ek olarak bebeklerde aşağıdaki semptomlar yaşanabilir:

• Solunum ve kalp atışının hızlanması
  • Aniden gelen ağlama nöbetleri
  • Bacaklarda acı çekermişçesine hareketlilik
  • Laterji olarak adlandırılan yaşam işlevinin yavaşlamasına bağlı olarak gelişen uyku hali

Bağırsak Tıkanıklığı Nedenleri

Halk arasında bağırsak dolanması gibi farklı isimlerle bilinen hastalık, farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Başlıca bağırsak tıkanıklığı nedenleri ise şunlardır:

• Bağırsaklarda genişleme olması
  • Bağırsakların karın duvarından bağımsız durumda bulunması
  • Kronik şekilde yaşanan kabızlık
  • Hamilelik
  • Enfeksiyon ya da ameliyattan sonra oluşan karın yapışıklığı
  • Doğuştan oluşan ve kalın bağırsak genişlemesi olarak tanımlanan Hirschsprung hastalığı

Genellikle altta yatan herhangi bir başka nedene bağlı olarak gelişebilen bağırsak tıkanıklığı, başka hiçbir sebep olmadan da ortaya çıkabilmektedir.

Risk Faktörleri

Bağırsak tıkanıklığı riskini artıran bazı faktörler şunlardır:

1. Daha önce geçirilen karın ameliyatları.
  2. Karın bölgesinde tümörler veya kistlerin varlığı.
  3. İltihaplı bağırsak hastalıkları (örn. Crohn hastalığı).
  4. Karın bölgesine yönelik radyasyon tedavisi alınması.
  5. İnce bağırsağın bir kısmının alındığı cerrahi işlemler.

Bağırsak Tıkanıklığı Nasıl Tedavi Edilir?

Bağırsak tıkanıklığı tedavisi, son derece hızlı şekilde yapılması gereken bir tedavi türüdür. Tedavi için genellikle bağırsağı ve ortaya çıkan tıkanıklığı açmayı hedefleyen yöntemler uygulanır. Fakat bağırsak düğümlenmesi tedavilerinde çoğunlukla cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulur. Oluşan tıkanıklığın medikal tedaviler ile ortadan kaldırılamadığı durumlarda vakit kaybetmeden uygun cerrahi tedavi yöntemi planlanmalıdır.

Tedaviden olumlu sonuçlar alınması, büyük oranda müdahalenin ne kadar erken yapıldığı ile ilişkilidir. Erken tanı konulamayan hastalarda tedavinin geç uygulanması durumunda ise enfeksiyon ve sepsis gibi ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Bağırsak tıkanıklığı tedavisi, tıkanıklığın şiddetine, nedenine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir.

1. Konservatif Tedavi: Hafif tıkanıklık durumunda, hasta genellikle hastaneye yatırılır ve dikkatli gözlem altında izlenir. Açlık ve sıvı desteği ile tıkanıklığın çözülmesi beklenir.
  2. Endoskopik Girişimler: Endoskopik yöntemler kullanılarak, tıkanıklığın nedenine bağlı olarak bağırsakta tıkanıklığa yol açan yapısal sorunlar çözülmeye çalışılır.
  3. Cerrahi Müdahale: Bazı durumlarda, tıkanıklığı gidermek için cerrahi müdahale gerekebilir. Bu, tıkanıklığın nedenine bağlı olarak farklı tiplerde gerçekleştirilebilir.

Öneriler

Riski azaltmak veya tedavi sonrası iyileşmeyi desteklemek için;

1. Dengeli ve lifli bir beslenme düzeni takip edin.
  2. Yeterli miktarda su tüketin ve sıvı alımına dikkat edin.
  3. Egzersiz yapın ve düzenli olarak hareket edin.
  4. Sigara ve alkol tüketiminden uzak durun.
  5. Cerrahi müdahale sonrası doktorunuzun önerilerine uygun olarak iyileşme sürecinizi takip edin.

Sonuç olarak, bağırsak tıkanıklığı ciddi bir sağlık sorunudur ve zamanında tespiti ve tedavisi hayati önem taşır. Eğer yukarıda belirtilen belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız, derhal bir sağlık uzmanına başvurmanız önemlidir. Erken teşhis ve tedavi, komplikasyonların önlenmesi ve hastalığın başarıyla yönetilmesi açısından önemlidir.

Ağustos 17, 2023