Hemoroid (basur) toplumda oldukça yaygın bir hastalık olmakla birlikte söylemekten çekinildiği için ihmal edilen bir hastalıktır. Genellikle kendisini kaşıntı, rahatsızlık hissi ve kanama gibi şikayetlerle göstermektedir. Yaş ile birlikte yaygınlığı da artmaktadır. Hemoroid tedavisi; derecesine göre birçok seçenekten oluşabilmektedir. Hemoroid için mutlaka hekime muayene olunmalı, hekim tavsiye ve tedavi yöntemlerine uyulmalıdır.

Hemoroid Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?

Belirtiler hemoroidin hangi seviyede olduğuna göre değişiklik göstermektedir.

1. derece hemoroid: Kanama. Rektoskopi yolu ile teşhis edilmektedir.

2. derece hemoroid: Kanamaya kaşıntı da eşlik eder. Dışkı sırasında dışarıya çıkar. Dışkılama bittikten sonra tekrar içeri döner. Anal muayene ile teşhis edilebilmektedir.

3. derece hemoroid: Kanama ve kaşıntı ile birlikte akıntı ve ıslaklık hissi de görülmektedir. Dışkılama ile dışarı çıkan hemoroidler elle müdahale olmadığı sürece dışarıda kalmaktadır.

4. derece hemoroid: Tüm bu şikayetlere ağrı ve acı da eşlik eder. En şiddetli vakalardır.

Bazı durumlarda anal çatlaklar nedeniyle de ağrı ve kanama meydana gelebilmektedir. Bununla birlikte bu şikayetler çoğu zaman hemoroid ile karıştırılmaktadır. Bu nedenle en doğru teşhis için mutlaka uzman hekim muayenesi gerekmektedir.

Hemoroid Tedavisi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Hemoroid nedir ?

Hemoroidler doğumdan itibaren var olan makatın iç duvarının altında damarsal yastıkçıklardır. Dışkılama sırasında anal sfinkterin yaralanmasını önlerler. Bu damarların genişleyip çevre dokuların da sarkmasına sebep olan durum hemoroid olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca halk arasında basur olarak da bilinmektedir. Anüsün dış kısmında ise eksternal (dış), kalın bağırsağın son kısmı olan iç tarafta ise (iç) hemoroid olarak adlandırılmaktadır.

Hemoroid neden oluşur?

Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak hemoroid hastalığının oluşmasında;
– kalıtım,
– anatomik özellik,
– iklim ve beslenme alışkanlıkları,
– meslek,
– yaş,
– enfeksiyöz nedenler,
– gebelik,
– aşırı egzersiz,
– kronik öksürme ve / veya ıkınma,
– sıkı elbise ve / veya iç çamaşır giymek
– portal hipertansiyon
gibi unsurların etkili olduğu düşünülmektedir.

İç hemoroid nedir?

Makatın görülemeyecek noktasında kalın bağırsağın bitiminde bulunmaktadır. Bu bölgede acı hissedilmesine sebep olan sinirler az sayıdadır. Bu nedenle genellikle ağrı ya da acıya sebep olmaz. Dışkıda, tuvalet kağıdında ya da klozette kan en belirgin işaretidir. Ancak bazı iç hemoroidler kanamaya sebep olmayabilir ve belirti göstermeyebilir.

Dış hemoroid nedir?

Makatın dış çeperinde bulunan derinin hemen altında yerleşim gösteren hemoroidlerdir. Dış hemoroid ağrı, acı, kaşıntı, kanama ve şişlik gibi bulgularla kendini kolaylıkla gösterebilmektedir.

Hemoroid tromboz nedir?

Bazı vakalarda hemoroid mor ya da mavi bir renk alabilir. Buna kan pıhtısı sebep olmaktadır. Bu durum tromboz olarak adlandırılmaktadır.

Hemoroid tekrar oluşur mu?

Hemoroide sebep olan şartlarda değişiklik yapılmadığı zaman yeniden oluşabilmektedir. Ancak yeterli ve doğru şekilde tedavi edilen bir basur tekrarlamaz. Bunun yerine yenileri oluşabilir. Bu nedenle beslenme önerilerine uyulmalıdır. Kabızlık ve ıkınma gibi durumlardan kaçınılmalı mutlaka çözüm bulunmalıdır. Sonuç olarak hemoroid oluşumunu sağlayan tüm şartlar ortadan kaldırılmalıdır.

Lazer ile hemoroid tedavisi nasıl yapılır ?

Lazer ile hemoroid tedavisi; hastaların Genel Cerrahi uzmanı tarafından yapılan muayene ve bazı testlerden sonra aynı gün uygulanmaktadır. İşlem lokal anestezi ya da hafif sedasyon altında günübirlik olarak uygulanmaktadır. Bununla birlikte işlem 7-8 dakika sürmekte, çok kısa sürede hasta günlük aktivitelerine dönmektedir.

Lazer ile hemoroid tedavisinin avantajları nelerdir ?

– Lazer hemoroid cerrahisinde hemen hemen tüm vakalarda hastaneye yatış gerekli değildir. Genellikte hasta aynı gün taburcu edilebilir.
– İşlem süresi ve anestezi süresi daha kısadır.
– İşlemin kendisi veya sonrasındaki ağrı, klasik cerrahi yönteme göre çok daha azdır.
– Lazer kullanımı ameliyat sırasındaki kanamaların minimum düzeyde olmasını sağlar.
– Hemoroid çevresindeki dokular hasar görmez. Bu nedenle dışkı tutamama, ameliyat sonrası darlık oluşması, sızıntılar gibi komplikasyonlardan korunma sağlar.
– Yara iyileşmesi diğer yöntemlere göre daha hızlı ve kolaydır.
– Hasta ertesi gün işine dönebilir.  

Hemoroid Tedavisi Nasıl Yapılır? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hemoroid tedavisi hastalığın türü ve derecesine göre farklı şekillerde olabilmektedir. Cerrahi tedavilerin yanı sıra çeşitli tıbbi ilaçlar kullanılmaktadır. Bununla birlikte hastanın yaşam tarzında yapması gereken değişiklikler de tedavinin önemli parçasıdır.

Tedavi planı semptomlara göre oluşturulmaktadır. 1.derece ve 2.derece hemoroidlerde genellikle cerrahi seçenek düşünülmemektedir. Erken dönemde uygulanan tedavilerde öncelikle hemoroide sebep olan unsurların ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır. Bununla birlikte bazı vakalarda bu unsurların ortadan kaldırılması ile birlikte hemoroid de kendiliğinden iyileşebilmektedir. Örneğin kronik kabızlık hemoroide en sık sebep olan unsurlardan birisidir. Kabızlığa yönelik tedavi ile birlikte başlangıç seviyesindeki hemoroid de ortadan kaldırabilmektedir.

Bazı hastalarda yaşam tarzı alışkanlıklarını düzenlemek, uygun beslenme programlarına uymak, oturma banyosu ve tahrişleri azaltan çeşitli ilaç ve merhemleri kullanmak hemoroidin iyileşmesi için yeterli olmayabilmektedir. Bu nedenle bu tür ileri derece vakalarda girişimsel yöntemler veya cerrahi uygulamalara başvurulabilmektedir. Bunlar band ligasyon (bant ile bağlama tekniği), skleroterapi, klasik cerrahi uygulamalar, lazer ile uygulanan operasyonlardır. Bu uygulamalardan en uygun olanına yine hastalığın durumuna göre hekim ile birlikte karar verilmektedir.

Basura Ne İyi Gelir?

Basura ne iyi gelir? Hemoroid için ne yapmak gerekir? Hastalar sık sık bu soruların cevabını araştırmaktadır. Basura iyi gelen bazı yöntemler bulunmaktadır. Ancak bu yöntemler ileri vakalarda yeterli olmamaktadır ve mutlaka tıbbi tedavi gerektirmektedir. Bu yöntemler;

  • Bol sıvı tüketin.
  • Lifli gıdalarla beslenmeye özen gösterin.
  • Kabızlığa sebep olabilecek gıdalardan (örneğin kırmızı et) uzak durmaya çalışın.
  • Kırmızı et tüketimini sınırlandırın.
  • Acı ve fazla baharatlı yiyeceklerden uzak durun. Çünkü bu tür gıdalar hemoroid olan bölgeyi tahriş etmeye ve daha çok acı hissedilmesine sebep olmaktadır.
  • Steroid içerikli kremler kullanın. Ancak öncesinde hekim önerisi alın.
  • İleri vakalarda mutlaka tıbbi tedavi için sağlık kuruluşuna başvurun.

Hemoroid (Basur) İçin Faydalı Besinler

  • Posalı gıdalar; kuru meyveler, yulaf ezmesi, sert kabuklu meyveler, nohut, fasulye, bakla veya bezelye gibi baklagiller
  • Meyve ve sebzeler; lif bakımından zengindir. Bununla birlikte antioksidan içeren besinlerdir.
  • Probiyotikler; yoğurt, kefir gibi gıdalar
  • Su, yumuşak bir dışkılama için olmazsa olmaz bir gıdadır. Bu nedenle bol su içmek hemoroid tedavisinin desteklenmesi için çok önemlidir.

Hemoroidten (Basurdan) Korunma Yöntemleri

  • Yüksek lif içeren gıdalar tüketin.
  • Besinlerden yeterince lif alamadığınızı düşünüyorsanız, hekim önerisi ile lif takviyesi alabilirsiniz.
  • Bol sıvı tüketin. Ancak alkol içermeyen sıvılar tercih edin. Bununla birlikte yeterince su içtiğinizden emin olun.
  • Dışkılama ihtiyacı hissettiğinizde asla ertelemeyin. Çünkü erteleme davranışı da hemoroide sebep olan unsurlardan birisidir.
  • Kabızlık şikayetiniz varsa tedavi için sağlık kuruluşuna veya genel cerraha başvurun.
  • Uzun süre oturmaktan kaçının.
  • Aktif bir hayatınız olsun. Ayrıca düzenli egzersiz yapmak kabızlık problemi için de fayda sağlayacaktır.
Ocak 19, 2020