Kulak tıkanıklığı basit gibi görünen fakat yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Geçici bir durum olan bu rahatsızlık oldukça sık yaşanan sorunlar arasında yer alır. Dışarıdan gelen ses dalgalarının işitme kanalına ilerleyememesi durumu, kulak tıkanıklığı olarak adlandırılmaktadır. Çoğunlukla tek kulakta görülen bu durum kimi zaman her iki kulakta birden görülebilmektedir.
Kulak, anatomik olarak iç, orta ve dış kulak olarak üçe ayrılır. Ses dalgalarının ilk toplandığı bölge olan dış kulaktan işitme kanalına ses iletilir. Kulak zarı olarak adlandırılan bölgede ses dalgaları titreşime dönüştürülür. Orta kulakta işlenen titreşimler, iç kulaktan beyne aktarılır. Bu süreç sonucu duyum meydana gelir. Dış kulaktan, iç kulağa kadar olan bu süreçte meydana gelen herhangi bir fonksiyon bozukluğu, kulak tıkanıklığına yol açar.
Kulak Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir?
Kulağın tıkanıklığına neden olan faktörlere bağlı olarak belirtiler farklılık gösterebilmektedir. Genel olarak aşağıdaki semptomplar, kulak tıkanıklığı gelişen hastalarda görülmektedir:
- Kısmen veya tamamen işitme kaybı
- Yüksek sesle konuşma ihtiyacı
- Kulak çınlaması, uğultusu ve doluluk hissi
- Kulak bölgesinde kızarıklık ve şişlik
- Denge kaybı ve dengesizlik hissi
- Kulak ağrısı ve baş dönmesi
- Burun veya geniz akıntısı
- Kulakta basınç hissi
Kulak Tıkanıklığı Nedenleri Nelerdir?
Kulak tıkanıklığına neden olan en büyük sebep, yükseklik değişimidir. Herkesin başına gelebilecek bu tıkanıklık, basınç farklılıklarından kaynaklanmaktadır. Kulağa yabancı cisimlerin kaçması, alerji, grip veya kulak çubuğu ile kulağın temizlenmesi gibi pek çok faktör de tıkanıklığa yol açmaktadır. Ağrı, işitme kaybı gibi durumlara yol açan kulak tıkanıklığının diğer nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Buşon
Kulak tıkanıklığının en yaygın sebebi kulak kiri olarak da bilinen buşondur. Dış kulak yolunda oluşan buşon, dışarıdan gelen toz gibi yabancı maddeleri dışarıda tutmakta ve kulağı korumaktadır. Buşon, normalde kendiliğinden kulak dışına atılmaktadır. Fakat yanlış temizleme yöntemleri veya buşonun fazla salgılanması sonucu kulak tıkanmaktadır.
Dış Kulak İltihabı
Dış kulak iltihabının en büyük sebebi nemdir. Kulak içinde kalan su ya da nem, bakteri ve mantarların hızla çoğalmasına neden olur. Bu da işitme kaybı, kulakta ağrı, kızarıklık, akıntı gibi durumlara yol açar.
Östaki Borusu Fonksiyon Bozukluğu
Burun, boğaz ve orta kulak arasındaki geçişi sağlayan östaki borusu, kulak içi basıncı dengeler. Hava basıncının aniden değişmesi ya da östaki borusunda meydana gelen problemler, orta kulağın zarar görmesine ve bunun sonucunda kulak tıkanıklığına, çınlamasına ve ağrısına sebep olabilmektedir.
Kulak zarıyla ilgili rahatsızlıklar, kulak iltihapları, basınç değişikliği, kulak yoluna bağlı diğer problemler de kulak tıkanıklığına sebep olabilmektedir.
Kulak Tıkanıklığı Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?
Kulak tıkanıklığını açma yöntemi, problemin sebebine göre değişkenlik gösterir. Çoğu zaman östaki borusunu rahatlatmak, tıkanıklığın giderilmesine yardımcı olur. Bunun için esnemek, sakız çiğnemek, yutkunmak, sıcak duş almak gibi yöntemleri deneyebilirsiniz.
Fakat kulak tıkanıklığı ile birlikte ağrı, akıntı, denge kaybı gibi problemler de varsa, mutlaka kulak burun boğaz uzmanına başvurmak gerekir.